Пловдивският апелативен съд потвърди присъда на Окръжен съд – Пазарджик в размер 4 години лишаване от свобода ефективно, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието, за бившия полицай Владимир Панайотов.      

Той е  признат за виновен в това, че на 19.07.2021 г. в село Братаница, Пазарджишко, при управление на служебен лек автомобил „Шкода“, собственост на ОД на МВР Пазарджик, нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 7-годишната Моника Стоименова. Деянието е извършено на пешеходна пътека, в населено място, при превишена скорост на управлявания от Панайотов автомобил, след като изпреварил спряла пред пешеходна пътека лека кола, за да пропусне да минат пресичащите братче и сестриче. Момчето е успяло да стъпи на тротоара само 1.6 секунди преди фаталния сблъсък на колата със сестра му. След удара с пешеходката, лекият автомобил, управляван от подсъдимия е изминал път около 14 метра, без да остави спирачни следи, като впоследствие се покачил на тротоара и в спирачен път оставил следи с дължина от 13,5 метра и след сблъсък с пътен знак е спрял на място. 

Тъй като делото пред окръжния съд е разгледано при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал вината си и приел фактите в  обвинителния акт,  наказанието от 6 години е намалено с 1/3 или с 2 години, като е отмерено и крайно наложеното наказание на подсъдимия В. П.  от 4 години лишаване от свобода и за 6 години е лишен от право да управлява МПС.

Решението на Апелативен съд  - Пловдив не е окончателно. То подлежи на обжалване и протест пред ВКС.

Това е третото възивно производство по това дело. Първият състав на Апелативния съд намалява наказанието на Панайотов на 3 години лишаване от свобода условно. След протест на прокуратурата и на частните обвинители пред ВКС, делото е върнато за ново разглеждане. Втори състав на Апелативния съд връща делото в Окръжния съд в Пазарджик поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила – обвинителният акт не отговаря на изисканията на закона. Нов състав на Пазарджишкия окръжен съд разглежда делото отново при съкратено съдебно следствие и постановява 4 години лишаване от свобода ефективно. Именно това наказание беше обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив и потвърдено от него.