Поне по едно дело за домашно насилие постъпва средно всеки работен ден в  Районен съд - Пловдив. Това показват данните от официална справка, изпратена по запитване на Дарик радио. Заведените дела през изминалата година, само в Пловдив, са 283, а от началото на тази година - за първите 50 работни дни - са постъпили 46 дела по Закона за защита от домашно насилие. 

В страната все още няма създаден национален регистър за тези случаи, но организаторите на шествията за правата на жените отчитат, че всяка седмица от началото на годината в България има по една жена, убита от близък или партньор. През януари Парламентът отхвърли две предложения за законови промени, които целяха по-добра защита на жертвите на този вид престъпления.

През 2022 г. в Районен съд - Пловдив е уважен изцяло искът на 105 жертви на домашно насилие. Има образувани 6 дела за неизпълнение на съдебно решение, като по три от тях  на осъдените са наложени наказания "лишаване от свобода" за срок съответно от 3, 8 и 9 месеца.

Много жени в България търпят домашното насилие, защото се страхуват от промяната.  Голяма част от дамите, които са жертва на домашно насилие, очакват да се промени нещо независещо от тях  и затова остават да живеят с илюзията, че "могат да търпят", коментира в интервю за Дарик радио психотерапевтът Иво Величков.

„Шифърът на тялото“ с Иво Величков: 99.9% от всички конфликти могат да бъдат предотвратени

Т.нар. Стокхолмски синдром също е нерядко срещан - жертвите на домашно насилие разпознават реалността на връзката си през страданието, уточни още Иво Величков.

Психопрофилът на мъжете, които тормозят жените си вкъщи показва, че това са комплексирани и примитивни хора, които се страхуват от промяната, показват изследванията на психолозите.

Мъжете, които насилват жените си, са по-страхливи от самите жени  и нито една жена, която живее с по-слаб мъж, не е щастлива, категоричен е психотерапевтът, според когото, жените, които могат да изберат живот без насилие, са много.

Колкото ни е по-глобална визията за света, толкова сме по-устойчиви при стрес

Съгласно Закона "домашно насилие" е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, принудителното ограничаване на личния живот и свободата на хора, които се намират в родствена, или семейна връзка, или във фактическо съпружеско съжителство. За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.

Паник атаките и пост-COVID-синдрома – приемаме или променяме?

Първият осъден за домашно насилие и неизпълнение на съдебно решение през 2023 година в Пловдив е с ефективна присъда от 4 месеца затвор, съобщиха още за Дарик от Районния съд. 50% от делата обаче се прекратяват по различни причини, отчитат магистратите.

Още по темата за насилието и агресията, може да чуете в аудиосериала "Шифърът на тялото" с участието на Иво Величков  на darik.bg и в стрницата на Дарик във Фейсбук.