Окръжен съд – Русе измени решението на Районен съд – Русе и увеличи обезщетението от 1000 лв. на 3000 лв., което „Уникредит Булбанк“ АД следва да заплати на Д. И. след погрешно наложен запор върху банковата й сметка.

На 22.07.2020 г. сметката на 35-годишната жена била блокирана въз основа на запорно съобщение от съдебен изпълнител за сумата от 558 377.73 лв. Поради допусната грешка в обработването на данните, запорът е бил наложен не върху сметката на длъжника по изпълнителното дело, а върху банковата сметка на Д. И. На 24.07.2020 г. след посещение в офиса на банката в гр.Русе, на кантората на ЧСИ и след подаване на писмена молба от жената, банковата й сметка била деблокирана. Д. И. била силно травмирана от случилото се, станала неспокойна, не можела да спи, плачела, трудно се концентрирала. Това състояние продължило и след решаване на възникналия проблем с банковата й сметка, поради което на 29.07.2020 г. посетила психиатър. Била й поставена диагноза „остра стресова реакция“ и й било предписано медикаментозно лечение. Успокоила се едва след около година.

Районен съд – Русе е счел, че в резултат на неправомерно наложения запор върху банковата сметка, Д. И. е претърпяла неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснения, тревожност, безпокойство. За репариране на тези вреди е присъдил обезщетение в размер на 1000 лв., като е отхвърлил иска на жената от 7000 лв. в останалата му част.

И двете страни в процеса са обжалвали това решение. Окръжен съд – Русе като съобрази, че претърпените от Д. И. неимуществени вреди са в резултат от допусната груба грешка от страна на служител на банкова институция, като отчита времето, за което е била отстранена грешката- два дни, интензитета на стреса с оглед огромната сума, заради която е била блокирана сметката й и продължителността на негативните преживявания, приема, че справедливият размер на обезщетението възлиза на 3000 лв.

Решението може да се обжалва пред ВКС в 1-месечен срок.