През 1993 г. Стивън Спилбърг създава шедьовъра си „Списъкът на Шиндлер” - един разказ за мрака и светлината, за жестокостта и човечността, за падението и извисяването. Филм, който се помни вече 24 години.

Из неговата история в следващите минути ще ни разведе Стефан Джамбазов - журналист и кино режисьор, един от създателите на сайта Въпреки.com.

Той и репортерът Мариана Корчакова ще ни припомнят 66-тата церемония по връчване на филмовите награди Оскар. На нея „Списъкът на Шиндлер” печели 7 статуетки, като е номиниран в 12 категории, включително за най-добър филм, най-добър сценарий и най-добра режисура.

Двамата ще ни запознаят и с младата режисьорка Петя Иванова, която е направила 60-секунден римейк на филма, с който влиза в топ 4 на наградите Empire.

По музиката на Джон Уилямс към филма пък е поставена композицията с обръч на най-добрата ни състезателка по художествена гимнастика в момента - Невяна Владинова, която дори не е била родена в годината, в която излиза филмът. Тя и треньорката й Бранимира Маркова ще ни разкажат за избора на музиката.

Чуйте повече в следващите минути със Стефан Джамбазов и Мариана Корчакова: