„Във времена на предизвикателства и кризи, определени думи като здраве, мир и свобода придобиват специално значение.

Живеем в период, който ще влезе в световната история като белязан от пандемия, война икономическа и политическа криза и не на последно място като криза на ценностите.

Същевременно, обществото се разделя от пагубния ефект на дезинформацията, фалшивите новини и пропагандата.

Скъпи млади колеги! Вие се дипломирате в този тежък за човешк9ата история период, което несъмнено ви превръща в по-отговорни, зрели и репителни млади професионалисти. Нека церемонията по вашето дипломиране бъде запомнена с две от специални думи днес: думата „заедно“, защото днес дипломираме за първи път заедно нашите български и чуждестранни лекари и то пред очите на плевенската общественост и на гостите от цял свят. Втората най-специална дума днес е „мир“. Нека заедно да работим и да се молим за възтържествуването на мира в Европа и по целия свят“.

Това каза в обръщението си към всичките 200 дипломанти – български и чуждестранни вече млади лекари, ректорът на Медицински университет – Плевен проф. д-р Добромир Димитров.

Той припомни смисъла на Хипократовата клетва като заяви:

„Помнете, че емблемата: „Лекар – възпитаник на МУ-Плевен“ е едновременно награда и задължение, защото от днешния ден нататък зад всяко ваше професионално действие и решение стои името на висшето училище и на вашите преподаватели. Бъдете достойни посланици на нашия университет в България и по света. На добър час!“.

Носител на приза „Златен Хипократ“ и първенец на випуска е д-р Борис Великов от град Карнобат, завършил обучението си с пълно отличие – 6.0. 17 са дипломантите, завършили с отличен успех от випуск 2021.

Всичките общо 200 абсолвенти, които са от България и още 20 страни по света придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”.

Началото на церемонията беше в 10:00 часа пред Ректората на МУ-Плевен, където бяха предадени символите на висшето училище, след което шествието се отправи към площад „Възраждане“, където се проведе церемонията по връчване на дипломите.

Преди това пред Параклис-мавзолей „Свети Георги Победоносец“ бяха поднесени венци и цветя под съпровода на Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.