Двадесет на сто от кравето сирене, произведено у нас през миналата година, е било с растителни мазнини. Въпреки че след въвеждането на изискванията имитиращите продукти да са на отделен щанд и задължително да са пакетирани, те почти изчезнаха от магазините, производството им не намалява, показват данните на земеделското министерство. Всеки месец преработвателните предприятия изкарват средно по 1000 тона имитиращи сирена, които се подават в магазините. Така за първите пет месеца на тази година на потребителите са предложени за консумация близо 4700 тона такива продукти. Най-голямо е било производството през май, когато се отчита ръст и на произведеното истинско краве сирене – около 7450 тона. За петте месеца на тази година пък мандрите са произвели близо 33 700 тона истинско сирене.

Цените на храните продължават да спадат

За цялата минала година преработвателните предприятия са изкарали на пазара 52 460 тона краве сирене, като 12 371 тона или 20 на сто от него е било с добавени растителни мазнини или така наречените имитиращи продукти. Поне това са официалните данни от предприятията, които земеделското министерство публикува. Все пак спрямо година по-рано тази продукция е намаляла, макар и с малко – от 13 082 тона през 2021 г. По-малко обаче е и истинското краве сирене, излязло от мандрите, като за сравнение през 2021 г. то е било 53 329 тона.

Двойно по-малко от сиренето с палмова мазнина е произведеното сирене от овче мляко, например – едва 5540 тона за цялата 2022 г. Ниската покупателна способност на хората е една от причините търсенето на този продукт да е далеч по-слабо от това на кравето сирене или на имитиращите продукти. Цената на килограм овче сирене стига и до 30 лева в търговските вериги.

Бъркаме ли? Кой продукти трябва да съхраняваме в хладилник и кои на стайна температура

Изненадващо, но от юли месец Държавната комисия за стокови борси и тържища вече не дава информация за цената на сиренето, в което има добавени растителни мазнини, каквато беше практиката досега. Последните данни са от края на юни и те показват, че на едро имитиращият продукт се предлага на цена наполовина на тази, на която се продава истинското краве сирене или съответно 5,05 лева за кг и 11,30 лева за кг.

Данните на млекопреработвателните предприятия сочат още, че през миналата година, освен сурово прясно мляко, включително внесено от държави членки на ЕС и от трети страни, в производството на млечни продукти са вложени допълнително и 4 374 тона концентрирано мляко, 6 634 тона мляко и сметана на прах, 526 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка) и 4 856 тона млечен концентрат – това е суровина, получена чрез концентриране на млечен протеин чрез ултрафилтрация на мляко, частично обезмаслено или обезмаслено мляко. Преработените количества сурово мляко, доставени от държави членки на ЕС или внесени от трети страни, са над 23 хил. тона.

Спад на инфлацията през март. Какво поскъпна и какво поевтиня?

Вложени са обаче и суровини с немлечен произход - мазнини и/или протеини, които са 4 819 тона за година.

У нас палмовото масло пристига в цистерни с готови контейнери. След това се налива в калъпи, добавя се и течност в тези калъпи, с която то бързо се втвърдява, казват производители.

Хамон, сангрия, madre mía: 18 неща, които трябва да знаете, преди да потеглите към Испания

Проверки на потребителски организации показаха нееднократно, че има редица нарушения при предлаганото сирене на пазара. От една страна имитиращи продукти продължават да се предлагат за истинско краве сирене. От друга, изследване установи, че масово производителите завишават водното съдържание. От изследвани 48 марки се оказа, че 73% от всички сирена са сериозно оводнени, като средното съдържание на вода е 70%. Друго изследване пък установи, че само едно от пет овчи сирена е направено наистина само от овче мляко. В другите бяха открити примеси, като краве мляко например, което е доста по-евтино.

От данните на земеделското министерство прави впечатление, че производството на млечни продукти у нас намалява през миналата година, което се дължи и на свитото потребление. Най-драстичен спад има при обезмасленото заквасено мляко с 58,4%, а на заквасеното мляко за пиене - с 8,2%. По-малко е и произведеният кашкавал – 25 063 тона, което е с 6,7 на сто намаление спрямо 2021 г. Ръст обаче има на кашкавала от овче мляко – с 23,7%, но този от други млека намалява с близо 40 на сто.

Колко струва най-скъпият сандвич в света?

Производството на топени и пушени сирена е с 10% по-малко, а на други видове сирена (меко сирене, синьо сирене и др.) – с близо 52 на сто. През последните две години се наблюдава намаление и на произведените други продукти от мляко, като за година спадът е със 78 тона.

С близо една трета по-малко е сметаната, а производството на кисели млека спада с 4,2% спрямо 2021 г. до 152 524 тона, като най-вече намаляват тези от биволско и краве мляко, но пък се увеличават тези от овче и смесено мляко.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм