По обвинение на  Окръжна прокуратура – Ловеч, Върховният касационен съд окончателно осъди мъж за причиняване на смъртта на 29-годишна жена при условията на домашно насилие.

 Обвинителният акт е внесен от Окръжна прокуратура – Ловеч. След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, извършителят А.А. е признат за виновен и е осъден по повдигнатото му от прокуратурата обвинение  за виновен за това, че през нощта срещу 04.03.2021 г., в гр. Тетевен, Ловешка област, в апартамент, след нанесен побой, при условията на домашно насилие и с особена жестокост причинил смъртта на К. А. В резултат на причинените травми, младата жена починала на 11.03.2021г. в УМБАЛ-Плевен. Престъплението е квалифицирано по чл. 116, ал.1, т. 6, вр. чл. 115 от НК. 

          Обвиняемият (три пъти осъждан за хулиганство) и пострадалата живеели на семейни начала, като често се карали, а спрямо жената бил упражняван психически и физически тормоз. За упражненото домашно насилие, пострадалата сезирала полицията, а през 2018 г. и Районния съд в гр. Тетевен, като делото в съда било прекратено по желание на жената, след разкайване на А. А. и обещание да се поправи. Поради влошените отношения, пострадалата се преместила да живее при майка си, но обвиняемият продължил да я преследва и заплашва. На 03.04.2021 г., вечерта двамата се срещнали в  жилището на обвиняемия. Между тях възникнал скандал, който преминал в побой над пострадалата. В резултат от насилието, пострадалата изпаднала в безсъзнание, но обвиняемият я оставил да лежи на леглото в спалнята. Едва сутринта, той се обадил по телефона на свой приятел и извикали бърза помощ. Жената била откарана в болницата, в дълбока кома с видими наранявания, където на 11.03.2021 г. починала.

За извършеното престъпление Окръжен съд – Ловеч е осъдил А.А. на доживотен затвор и да заплати на близките на убитата обезщетение за причинени неимуществени вреди в размер на общо 900 000  лева, като това наказание е потвърдено от Апелативен съд – Велико Търново. Върховният касационен съд е изменил присъдата, като е намалил наложеното наказание от доживотен затвор на двадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Присъдата е приведена в изпълнение.