1956 от област Хасково са заявили желание за явяване на днешната матура по БЕЛ, като 1530 са зрелостниците, съобщават от РУО. 74 ученици не са били допуснати, защото не са приключили учебната година.

Изпитът се провежда в 25 училища в региона, като са ангажирани 413 квестори. Във всички 149 зали е осигурено видеонаблюдение.


Между две различни теми избират зрелостниците тази година, в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в  едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст, обясняват от РУО.

В Министерството на образованието и науката (МОН) тази сутрин беше генерирана изпитната комбинация. За интерпретативното съчинение или есето се падна вариант 13, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня.


Непроменен остава общият брой на въпросите, които са 41. С избираем отговор са само 22 от тях, или с 8 по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор, а две за създаване на кратък текст от 4-5 изречения.
И през тази година максималният брой точки на матурата е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден 3“. Досега бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат само от въпросите с избираем отговор, коментират от РУО-Хасково.