С поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Русе кметът Пенчо Милков, областният управител Анатоли Станев и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев отбелязаха рождението на Апостола на Свободата.

"Днес свеждаме чела пред паметта за чистата му душа, саможертвената смелост и сърцето, изпълнено с любов към Родината",  каза кметът.

Апостолът израства в бедно семейство. Като млад бива ръкоположен за дякон в Сопотския манастир. Впоследствие създава Вътрешната революционна организация, а през 1862 г. се включва в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там, според легендата, е направил лъвски скок по време на военни упражнения, откъдето идва и прозвището му. След разтурянето на легията се присъединява към четата на Ильо войвода.

Навръх Великден  през 1864 г. в Сопот, в присъствието на най-близките си приятели, сам отрязва дългите си монашески коси. От този момент той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Прекосявайки цялата страна, той увлича българите и създава революционен комитет в почти всяко селище. Идеалът му е след освобождението си България да се превърне в т.нар. „чиста и свята република“ с равноправие на народностите, нациите и националните малцинства.

Апостолът на българската свобода е предаден и заловен през зимата на 1872 г. Съден е в София.

Днес хиляди българи поднасят цветя навръх рождената дата на Васил Левски, като центърът на тържествата е в родния му град Карлово.