На 4-ти април 2022 г. се навършват 18 години от трагедията в река Лим в Сърбия, при която загинаха 12 български деца.

Панихидата ще се извърши днес в Свищов от 10:00 часа при параклиса "Свети Дух" в гробищния парк в града. Час по-рано - в 9:00 ч. ще започне заупокойна литургия в памет на свищовските деца.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов.

Към 22:00 часа българско време на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия.

За броени минути автобусът потъва в придошлата река Лим. Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени.

12 български деца от Свищов умират при инцидента във водите на река Лим. Загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

След трагедията, родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим".

Всяка година през месец април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.

За виновен за трагедията е признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъжда на 7 години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му е намалена на четири години.