171 проекта са одобрени за финансиране от Фонд „Култура“ през 2024 година. Общата сума, която Община Варна отпуска за реализация на одобрените предложения, е в размер на  1 752 794 лв. На обявената сесия през май тази година кандидатстваха общо 307 проектни предложения на обща стойност 4 300 000 лв.

Кандидатите участваха за финансиране в пет направления – „Фестивали и конкурси“, „Творчески проекти“, „Национално и международно сътрудничество“, „Публики“ и „Любителско изкуство“. Всяко от тях съдържа допълнителни подраздели, които разширяват обхвата на творческите предложения.

За поредна година някои от най-старите варненски фестивали като Международния театрален фестивал „Варненско лято", Европейския музикален фестивал, кинофестивалите „Любовта е лудост“ и „Златна роза“ са в списъка на проектите, които ще получат подкрепа в раздел „Фестивали и конкурси“. Сред другите одобрени предложения са още „Лятно кино в квартала", Благотворителен коледен базар, младежки еко-фестивал „Варна Морето“, Международен балетен форум, Международен флейтов конкурс, „Съвременен танц и пърформанс“, „Varna Rock adventure“ и др.

В направление „Творчески изкуства“ са подкрепени идеи, свързани с визуалните, изпълнителските и филмови изкуства, архитектура и дизайн, музика и литература. Част от избраните предложения са „Времепространствени полета“, „Чайки арт“, „Диалози“, мюзикъли, музикални изяви, спектакли, концерти, документални и съвременни филми и журналистически предавания, редица изложби.

Участия в международни конкурси, симпозиуми, изложби, представяне на творби и концерти зад граница на десетки таланти са подкрепени от Фонд „Култура“ в направление „Национално и международно сътрудничество“.

В раздел „Публики“ попадат културно-исторически проекти като „Наследство в риск - Римски терми“, „По стъпките на Варна“, исторически спектакъл „От Аспарух до наши дни“. Подкрепа в същия раздел са намерили и идеи за нови организационни модели и нов европейски Баухаус като „Културен, кулинарен и екотуризъм“, „Музейни тайни“, „Варна Рестарт“.

В последната категория „Любителско изкуство“ попадат предложения като „Пея, свиря и танцувам“, „Малка нощна приказка“, „Класове по танцово и сценично изкуство“, „Рисувай с всичко“, както и детски творчески академии, хорово и сценично изкуство.