169 секционни избирателни комисии са сформирани за провеждане на местните избори на 27 октомври в община Плевен, а броят на членовете на комисиите е 1426. Това обяви на пресконференция броени дни преди вота председателят на Общинска избирателна комисия – Плевен Ярослав Димитров.

162 са Секционните избирателни комисии според броя гласоподаватели в Община Плевен. Освен тях три ще са подвижните избирателни комисии, които ще обслужват гласоподаватели със затруднения в придвижването, за които подадените заявления са над 90. Още 4 секции ще има в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“  – Плевен, за първи път ще бъде сформирана СИК и в болница „Сърце и мозък“, една секция ще има в Затвора, както и една в „Дома за стари хора“ в село Бохот.

Изборният ден на 27 октомври ще започне в 7:00 часа и ще завърши в 20: часа като при наличие на желаещи да гласуват ще може да бъде продължи най-късно до 21:00 часа.

Преедседателят на ОИК-Плевен Ярослав Димитров обясни, че е създадена организация в изборната вечер за приемане и обработване протоколите от комисиите. Председателите на всяка СИК заедно с още двама от членовете й с изборните книжа и чувала с бюлетините ще се насочат към зала „Катя Попова“, където получават входящ номер. 16 действащи оператора ще обработват едновременно протоколите от 16 СИК. Надеждата е за сериозна оперативност като този път работата ще се проведе на 1 и 3 етаж в сградата на Община Плевен. Към момента няма постъпили  сигнали за нарушения.

За сега няма подадени заявления за наблюдатели и анкетьори за деня на изборите. Срокът за това е 25-ти октомври за записване.

Още същата вечер след предаване на изборните материали, председателят на всяка една СИК получава и заплащането.