За Европейската седмица на мобилността ще говорим в следващите минути. Това е една положителна традиция на ЕК, която всяка година се провежда в периода 16 – 22 септември. Кампанията е посветена на устойчивата мобилност като основната й цел е да популяризира чистите и споделени средства за придвижване в градовете, обясни Виолета Панкова, ръководител на сектор „Развитие“ към Центъра за градска мобилност. Темата тази година е „По-добри връзки“, а инициативите се провеждат под мотото „Комбинирай и се движи“.  

София се включва за 16-та година, а в Европа кампанията се организира от 2002 г. През тази година участващите градове са над 2 700 града от 47 държави. Те са 47, защото в кампанията могат да се включват и страни не само в Европа, но и от други континенти, уточни Виолета Панкова и даде пример с Бразилия.

У нас Седмицата на мобилността започна ден след началото на новата учебна година и ще завърши на 22 септември – Денят на независимостта. Този ден е обявен от ЕК за Ден без автомобили. Тогава ще е и велошествието, планирано да се проведе от ул. „Гурко“ до Южния парк и обратно.

По думите на Виолета Панкова транспортът е вторият най-замърсяващ сектор в Европа, а вредните емисии от вътрешния транспорт се увеличават. Именно затова Седмицата на мобилността идва, за да напомни колко е важно да се подбират добре транспортните средства и предизвиква хората да дадат шанс на екологичните форми на придвижване.

Както тази година, така и в предходните, целта на инициативата е да промотира устойчивите модели като тук се имат предвид градският транспорт, ходенето пеша, придвижването с велосипеди и други екологично чисти транспортни средства.

За събитията, тази година в рамките на Седмицата на мобилността и за участието на София в кампанията, както и в конкурса, отличаващ градовете с добри практики, разказва Виолета Панкова от ЦГМ в следващия материал:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм