Новите парламентарно представени партии се надпреварват не само за председателския пост в Народното събрание, а и в това кой ще внесе най-много законодателни промени. Само днес в деловодството на парламента са постъпили 15 законопроекта.

Със законодателна дейност в първия ден на 48-то Народно събрание са се разписали „Демократична България, БСП, „Продължаваме промяната” и „Възраждане”. Рекордьори са от „Демократична България”.

Христо Иванов: Да имаме председател на НС на ротационен принцип

Те са входирали осем законопроекта – за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, за промени в Закона за здравето,  в Закона за електронното управление, в Търговския закон, в Закона за защита на конкуренцията и в Закона за трудовата миграция и мобилност .

От „Демократична България” предлагат още промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, както и законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.  

„Тавариш Путин, окачихме руското знаме, казахме, че сме патриоти“ и още от Фейсбук

От БСП са внесли четири законопроекта – за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, в Закона за семейните помощи за деца, в Кодекса за социално осигуряване и в Изборния кодекс.

От „Продължаваме промяната” са входирали два законопроекта  - за промени в Търговския закон и Закона за противодействие на корупцията. От „Възраждане”  днес са внесли един законопроект за промени в Закона за съдебната власт.

Начало на 48-ото НС: Как протече първият работен ден на депутатите

За да бъдат подложени на дебат тези законопроекти, а след това и гласувани, парламентът трябва да заработи. За да стане това депутатите трябва да си изберат председател, което днес след цял работен ден препирни, те не успяха да постигнат. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм