Единадесет детски градини се очаква да бъдат изградени до края на 2022 г., с което да се разкрият общо 46 яслени и градински групи. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на строяща се в момента градина в с. Казичене, община Панчарево. 

Фандъкова: Утре започват разговори за подкрепата на градския транспорт

Очаква се до 15 август сградата да получи акт 16, за да може новите места в нея да бъдат включени в класирането за кандидатстване в детските заведения в края на август. Столичният кмет посочи, че в нея ще има две яслени групи, които са първите в с. Казичене. Засега там има само градина с 6 групи. В район Панчарево се строи детска градина и в Бистрица, добави Фандъкова.

В процес на строителство са общо 24 детски градини и ясли.

От „Московска“ 33 са подадени и заявления в Министерството на финансите за участие в програмата за финансиране на инфраструктурни проекти за общините с 8 сгради за нови детски градини и 7 за училища , както и за мерки за енергийна ефективност за 14 училища и детски градини.

„Това, което ме притеснява е, че за съжаление във финансирането на държавната задача, която са издръжките на детските градини, са изключени новите групи. Държавната отговорност покрива издръжката на съществуващите групи към декември м.г. Всички нови групи, които ние отваряме, трябва да бъдат поети от общинския бюджет. Това на практика ни лишава от средства за строителство“, каза Фандъкова.

Вчера кметът е поискала от заместника ѝ по финансовите въпроси Дончо Барбалов да подготви заповед за отпускане на 820 000 лв. за издръжката на новите групи.

Към днешна дата са сключени договори за проектиране, инженеринг и строителство за 36 обекта, от които 24 са в процес на строителство и са в различна степен на изпълнение. Детски градини се строят още в Бистрица, Горна Баня, Възраждане, Манастирски ливади- Изток, Триадица, Красно село, Павлово, Люлин, Дружба, Надежда, Сухата река, Суходол, Илинден, Малинова долина, Оборище, Стрелбище и Красна поляна.