106-годишна татуистка беше избрана за корицата на Vogue Philippines, предаде CNN.

Уанг-Од, известна още като Мария Огай, усъвършенства изкуството на ръчно създаване на татуировки от тийнейджърска възраст, като се учи под инструкциите на баща си.

Модна марка ще позволи на клиентите си сами да определят цената на артикулите

Снимка: Vogue

Живееща в планинското село Бускалан, на около 15 часа северно от Манила, в провинция Калинга, тя се смята за най-възрастния мамбабаток (бел. ред традиционен татуист) в страната.

Някога ръчно създаваните татуировки, които Уанг-Од прави само с помощта на бамбукова пръчка, трън от дърво помело, вода и въглища, са били отличителен белег на местните воини Butbut.

Модни тенденции „Пролет/Лято 2023 г.“

Сега международните посетители, търсещи характерните за нея геометрични дизайни, съставляват голяма част от нейната клиентела.

Провъзгласена за последния мамбабаток от своето поколение, тя е отпечатала символите на племето Калинга, означаващи сила, смелост и красота, върху кожата на хиляди хора, които са направили поклонение в Бускалан“, се казва в публикация на Vogue Philippines в социалните медии.

Изкуството може да се предава само на кръвни роднини и Уанг Од обучава своите внучки Елянг Уигън и Грейс Паликас от няколко години.

Zara отчете рекордни печалби

Всичките ми приятели, които правеха татуировки, починаха. Аз съм единствената, останала жива, която все още прави татуировки, но не се страхувам, че традицията ще свърши, защото обучавам следващите майстори на татуировките“, сподели Уанг Од пред CNN Travel през 2017 г.

Традицията ще продължи, докато хората идват да си правят татуировки. Докато мога да виждам добре, ще продължа да татуирам“, добави тя.

Главният редактор на Vogue Philippines Беа Валдес каза, че служителите на изданието са решили единодушно Уанг-Од да бъде на корицата. 

Урок по семпъл блясък: Най-добре облечените звезди на червения килим (снимки)

Чувствахме, че тя представлява нашите идеали за това какво е красиво в нашата филипинска култура. Вярваме, че концепцията за красота трябва да се развива и да включва разнообразни и всеобхватни лица и форми“, добави Валдес.

Преди появата на Уанг-Од във Vogue Philippines рекордът за най-възрастен модел на корицата на Vogue се държеше от актрисата Джуди Денч, която се появи начело на британския Vogue през 2020 г., на 85-годишна възраст.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм