В приказно преживяване, което завинаги ще носят в сърцата си, се потопиха ценителите на плувната магия, които участваха в 6-ия плувен празник 1000 х 1000. Атрактивното събитие, в което се включиха 204 души от три континента – Северна Америка, Азия и Европа, по традиция се проведе на Южния плаж във Варна.

Летният чар на 1000 х 1000 завладя фенове на плуването от 8 близки и далечни държави - САЩ, Индонезия, Белгия, Великобритания, Шотландия, Холандия, Украйна, и България. Генератор на идеята за масовото плуване е президентът на плувния шампион на България ПСК „Черно море” – Филип Ромбаут. И това лято Ромбаут даде урок по здраве, супер форма и перфектен дух на участниците, като преплува за шести път дистанцията от 1000 м навътре в морето.

Генерален спонсор на 1000 х 1000 е фондация Lucky Hunt, чийто основател Светлана Хънт изненада феновете на плуването с лавина от незабравими емоциисъобщиха организаторите.

Преди старта на импровизирана сцена на плажа участници и гости на събитието аплодираха очарователните танцьори от КСТ „Денс Моушън Варна“. Те им поднесоха коктейл от латино страсти, чиято хореография бе дело на шампионите от клуба – Полина Кимова и Велизар Георгиев. Красивите танцьори, които владеят до съвършенство тънкостите на латиното, наложиха „код червено” на Южния плаж и нажежиха и без това горещата атмотфера, която витаеше.

За да е още по-сладък споменът от участието им – децата, които плуваха в 1000 х 1000, се подсладиха със снежнобял, пухкав захарен памук.

Веднага, след като преплуваха дистанцията, всички участници се увериха, че не само в Италия човек може да похапне истинска пица. Световният шампион Анатоли Колев, майстор със златни ръце и ненадминат в творенето на неустоимия тестен деликатес от Апенините, ги изкуши с вкусна пица Маргарита.

Всеки участник получи и красива шапка с логото на фондацията.

В масовото плуване се включиха звездният холивудски актьор Юлиан Костов. Варненецът, който прави успешна кариера като актьор в Меката на киното и менажира Мария Бакалова, е сред най-славните плувци на шампиона „Черно море”. Това лято той се пусна в 1000 х1000 заедно със съотборниците си от неизменната шампионска щафета на България от близкото минало – Мартин Медникаров и Миролюб Адамов, настоящ зам.-председател на ПСК „Черно море”.

Медникаров също прави завидна кариера зад граница като актьор и модел. Две години след пристигането му на Албиона черноморецът участва в игралния филм All the Devils Men, където си партнира със сина на Мел Гибсън. Медникаров постига още големи успехи на Острова – снима се в хитовия сериал Temple с Марк Стронг по Скай Тв, в късометражния филм Five Stars, както и в лентите The Dare, Lost and Found in Rome, Royal Blossom. 

На 1000 х 1000 звездните плувци бяха приветствани с радост от техния откривател за голямото плуване и треньор в отбора на „Черно море” Борислав Георгиев. А те обещаха догодина да плуват в пълен състав, заедно с главния треньор на черноморци Никола Петров, който също бе част от супер квартета на варненския клуб, печелещ всички медали от държавни първенства.

По традиция след края на масовото плуване организаторите разиграха томбола, в която номерата на изтеглените щастливци, им донесоха супер награди.

Плувният празник 1000 х 1000 се организира с изключителното съдействие на концесионера на плажната ивица „Лазурен бряг 91“. Участниците преминаха задължителен преглед в специлен, изнесен пункт на плажа – при лекари от Медицинския център по рехабилитация и спортна медицина във Варна. За реда се грижеха служители от Областна дирекция на МВР и Общинска полиция. Перфектна логистична подкрепа по време на събитието оказа доброволческа организация „Устрем”.