Тъй като ние сме хора, а не роботи, всички имаме дни, в които енергията ни не е на най-ефективна поради психологически или здравословни причини. Освен това може да се почувстваме претоварени от множеството възложени задачи. За съжаление, ваканцията е твърде кратка, за да си починем наистина, или може би нямаме свободата да избягаме и да се насладим на природата по всяко време на годината.

Технологията е тук, за да ни помогне да подобрим начина, по който организираме времето си, но и да ни научи да дозираме енергията си по добър и рационален начин. Преди да навлезем в подробностите, трябва да знаеш, че приложенията, за които предстои да говорим, могат да се използват без проблеми на всеки тип смартфон, включително по-стари модели като iPhone 11 или iPhone 13.

По-долу  предлагаме  списък с приложения, създадени да направят живота ти много по-лесен:

     1. Slack

Ако си част от екип, работещ по средни или големи проекти, Slack ще ти помогне да избегнеш претоварването, което често идва с използването на имейл. Комуникацията между теб и твоите колеги по даден проект е значително опростена чрез структуриране в конкретни канали, които може да създадеш за всяка тема. Освен това, имаш на разположение множество инструменти, които да ти помогнат да увеличиш производителността си и да поддържаш дискусиите, фокусирани в специално създаденото за тях пространство. Slack е приложение, което препоръчваме както за работа от офис, така и за тези, които работят у дома.

     2. Monday.com

Удобният за потребителя интерфейс, съчетан с ефективния начин за управление на различни задачи, правят Monday.com подходящ избор за планиране, проследяване на напредъка и възлагане на различни задачи. Може да видиш всеки твой проект както от поетапна, така и от времева гледна точка. Освен това може да персонализираш всеки тип задача и да добавиш нови хора, които да се присъединят към екипа в реално време за ефективна и продуктивна комуникация.

     3. Todoist

Суперинтуитивният интерфейс на Todoist е перфектен, за да ти помогне безпроблемно да организираш проекта си, независимо от етапа му. С Todoist може да създаваш списъци със задачи и да им задаваш крайни срокове. Можеш също да го използваш успешно за управление на множество проекти, защото имаш много приятна и лесна за използване структура. Освен това, откъдето и да избереш да работиш, няма за какво да се притесняваш. Информацията се актуализира в реално време, така че можеш да изпълняваш задачите си без никакви прекъсвания.

     4. Evernote

Много пъти се случва да ни хрумнат много добри идеи, които по различни причини решаваме да не ги запишем на момента, защото винаги сме сигурни, че ще ги запомним. Реалността е склонна да ни опровергае почти винаги, така че воденето на бележки е навик, който би било добре да си създадем. С Evernote може да правиш много повече от записване на кратки текстове и информация. Можеш да създаваш по-комплектни документи, към които да добавяш изображения или аудиозаписи. Не е нужно да се притесняваш, че ще забравиш или загубиш идея, защото Evernote разполага с разширен филтър за търсене, който ти помага бързо да намериш всеки документ.

     5. Trello

Някои от нас усвояват информация много по-лесно и могат да се фокусират по-лесно, когато имат визуално представяне на работата си. Trello е приложение, предназначено да ти помогне да структурираш задачите по начин, който е по-лесен за разбиране, асимилиране и заедно с това да са по-ясно и разбираемо представени за други участващи колеги. Например, може да създадеш отделно табло за всеки проект, персонализирано според броя на хората, участващи в него. Така ще имаш ясен работен процес, който насърчава доброто сътрудничество между колегите.

     6. Forest

Природата винаги е наш надежден съюзник, когато имаме нужда от по-голяма концентрация.Именно тя е тази, която вдъхнови създателите на Forest - приложение за продуктивност, което ти помага да поддържаш концентрацията си на идеални нива с цел ефективен работен процес.

Чрез Forest може да зададеш таймер, който да те спира да използваш твоя смартфон на определени интервали. Ако не спазиш първоначално зададеното време за отдих, това е липса на дисциплина и приложението ще „изсуши дървото”, което символизира твоето благополучие. Пожелаваме ти да достигнеш до  отглеждането на „собствена виртуална гора”, което означава, че твоето психическо благополучие е на желаното ниво.

     7. Rescue Time

Най-ценният ресурс, който имаме, когато става въпрос за нашата работа, е времето. Понякога, колкото и дисциплинирани да сме по природа, изглежда не успяваме да се организираме ефективно. Точно тук идва Rescue Time с някои страхотни инструменти за повишаване на твоята продуктивност и креативност. В допълнение към стриктния анализ на начина, по който прекарваш времето си в дигиталния свят Rescue Time разделя твоите дейности на продуктивни и непродуктивни от гледна точка на времето. След известно време определено ще знаеш как да управляваш по-добре ежедневния си график.

     8. Pocket

Какво би било да имаш „директно в джоба си” цялата ценна информация, която научаваш през деня, без да се налага да си я припомняш вечер и никъде да не ти е нужно я търсиш?                    

С Pocket може да запазваш статии, видеоклипове, изображения или всякакъв вид виртуално съдържание, на което искаш да се наслаждаваш в свободното си време в моменти, когато наистина имаш възможност. Това прави Pocket фантастичен инструмент не само за по-ефективно организиране на твоя работен процес, но особено за свободното ти време, когато можеш да се наслаждаваш на съдържание до насита.

     9. Notion

Друго страхотно приложение за екипно сътрудничество, предназначено да увеличи твоята продуктивност, е Notion. Той комбинира водене на бележки, управление на задачи и възможност за изграждане на персонализирана база данни. По този начин Notion е универсален инструмент както за индивидуална, така и за екипна работа и ти помага да се организираш без усилие, независимо от типа задача, която трябва да изпълниш.

     10. Streaks 

Какво би била продуктивността без дисциплина? Streaks е приложение, което ти помага да създадеш и поддържаш нови здравословни навици с минимални усилия. Може да персонализираш различни видове рутина като физически упражнения, четене, често пиене на вода и др. Последователността винаги се отплаща, така че приложението следи дните, в които си изпълнявал задачата. Ще получаваш и известия, които да ти напомнят защо  положените  от теб усилия ще се отплатят в дългосрочен план.

Надяваме се, че сме ти помогнали и те каним да тестваш всяко от горните приложения, защото сме убедени, че положителните промени в рутината ти могат да ти помогнат не само в средносрочен, но и в дългосрочен план. Само така ще прецениш кое от предложенията ти подхожда повече, в зависимост от стила ти на работа и начина ти на живот.