"За съжаление нямаше по-добър вариант за правителство. Аз съм малко радикален в смисъл, че смятам, че е крайно време в политиката в България да има принципи, защото непрекъснато се оказваме прецакани и то точно заради някакви задкулисни договорки, но политическата ситуация в момента е такава, че няма партия, която да има видимо предимство. Която да приеме мандат и да има мнозинство, да прокара реформи, да прокара закони, в слесдствие на което България да върви напред. За съжаление обществото е много фрагментирано и има някакво равновесие между първите 2 сили, 4 - 5 депутата нищо не са в повече или по-малко, така че самата политическа ситуация предполагаше, че ако искаме да вървим напред, трябваше да се направи правителство между тези две политически сили. Разбира се, с всички компромиси и щети, които ще произлязат от това." Така започна разговорът с журналиста в Капитал Йово Николов във форумът за идеи на Дарик "Стълбището".

“България е парламентарна република“. Няколко хиляди души протестираха пред президентството (видео и снимки)

“Ако знаем как се правят кренвирши, няма да ядем кренвирши. Същото е и с политиката. Ние ако знаем как се прави политика, няма да уважаваме политиците. Тези изтекли записи, не драматизирам с това, на фона на едни реплики, не много лицеприятни, които излязоха по време на управлението на Бойко Борисов за набиване с 200, този разговор изглеждаше много възпитан. Между възпитани хора с ясни цели, с ясни перспективи, с даване на сметка какви компромиси се правят, с даване на сметка какви щети ще понесат, с едно национално отговорно говорене.”

“Имаме няколко различни сюжета, които се развиват в България. Където се пресекат се получава взрив и ние получаваме знание за това как се случват нещата в държавата. Казвам го в смисъла на това, че прокуратурата със своите действия в последния месец също показа защо трябва да бъдем информирани. Всички неща, които ние сме знаели за прокуратурата, писали сме, разследвали сме, те са сами по себе си вярни, но нямаха потвърждение, защото примерно Гешев или някой друг ги неглижира, но в момента всички тези неща се потвърждават. Тоест, институционализират се през фигурата на главния прокурор и на заместник главния прокурор. Правенето на политика, разбира се, минава през много преговори, договорики и компромиси, но ако финалът е много принципен и създава значим ефект за обществото, аз нямам нищо против. Минаването през кухнята на политиката е профанизиране на политиката и отвращението минава точно през начина на правене на кренвирши”, допълни той.

Протест в подкрепа на Румен Радев зад парламента

“България държавата участва в организираната престъпност. Последните 12 години на държавата са маркирани от едно наистина тотално срастване и на участие на организираната престъпност през най-различни фигури”, заяви той и обясни, че липсата на средна класа, като стълб на демократичното общество, се корени именно в задушаването на бизнеса от мафията в постсоциалистическия период на страната, което е довело до настоящата ситуация.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм