Няколко хиляди души се събраха пред президентството, за да изразят подкрепата си за България като парламентарна република, част от Европейския съюз и НАТО. 

Недоволството е насочено срещу президента Румен Радев. На плакатите на демонстрантите пише “ Радев предаде европейска  България”, “Радев - агентът на Путин”, “Румбата по-нелеп от виц на Шкумбата”. 

Протест пред президентството срещу действията на Румен Радев (снимки)

Събралите се хора под прозорците на президентството освиркваха Радев и скандираха “Тук не е Москва”. 

От Инициатива "Правосъдие за всеки" смятат, че президентът лобира да няма редовно правителство. Според тях Румен Радев нарушава Конституцията, въпреки че е положил клетва да я спазва.

Протест в подкрепа на Румен Радев зад парламента

Държавният глава може да има право на политическа позиция, но е недопустимо да внушава на някоя политическа сила да не изпълни връчения мандат за съставяне на правителство, защото мандатът вече бил "дискредитиран", казаха организаторите.

Припомням, че по-рано днес в Казанлък вицепрезидентът Илияна Йотова коментира относно протеста, че живеем в демократична страна и всеки човек има право да протестира, когато не е съгласен с нещо.

Предвижда се шествието да затвори за кратко участъци от бул. Цар Освободител. От президенството участниците ще се отправят към Народното събрание и Орлов мост. Полицейското присъствие е много засилено. 

Видео и снимки: Тодор Пантилеев, Дарик радио

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм