Няма особена промяна в атмосферната циркулация над Европа след последното заседание на Синоптичната комисия. Прогнозите за по-топло време се реализират, а тенденцията е затоплянето да продължи и в края на седмицата да видим пролет през зимата.

Заради по-високо атмосферно налягане на места в низините и котловините има ниска слоеста облачност, например, в Софийско, и това създава усещането за по-студено и мрачно време. Но по-високо, в планините, е слънчево и по-топло дори.

Опасно време: Къде се очакват дъжд и гръмотевици?

По-топлото време на Балканите продължава и в следващите 7 до 10 дни. ClimateReanalayzer

В следващите дни времето няма да претърпи съществена промяна, остава по-топло от обичайното, в четвъртък и петък на места на запад е възможна слабо да превали, но съществени валежи поне до неделя не се очакават.

В края на седмицата средиземноморски циклон, чийто център ще преминава западно от страната, ще донесе затопляне и превалявания от дъжд. На места северно от планините и на изток в неделя ще измерим и температури над 15 градуса. Там ще се усети и силен фьонов ефект.

Изригна вулканът Семеру в Индонезия (видео)

В по-далечна перспектива топлото време продължава на Балканите, като и в седмицата до 18 декември не се очаква сериозно застудяване и сериозен сняг.

Около 14 - 15 декември ще видим по-ниски температури, но вероятно временно, след което до края на  седмицата завършваща на 18 декемри, температурите отново ще бъдат над обичайните за месеца. В този период се очакват и валежи, основно във втората половина на седмицата, но в момента синоптичните модели прогнозират дъжд в равнините.

Най-големият вулкан в света изригна за първи път от десетилетия (видео)

По-сериозно влошаване на времето ще имаме около 17 - 18 декември по нов циклон, но не е ясно какво точно ще се случи, предстои да изясним на заседанието на Синоптичната комисия в петък.

И така - у нас топло време за декември.  

Магнитна буря удря земята. Можем ли да се предпазим?

На север обаче в районите на Полша, Германия, Франция, Чехия, Словакия и Прибалтийските републики зимата ще е в пълен ход.

Там ще има и сняг и ниски дневни и сутрешни температури. Ако ще пътувате към Централна и Северна Европа, се пригответе за истинска зима. Например, почти цяла Германия и Полша в следващите дни ще са покрити със сняг.

До момента времето е благосклонно към нас и прогнозите за по-топло начало на зимата се сбъдват.

Силно земетресение в Индонезия

Не е ясно докога тази атмосферна циркулация, която ни доставя по-топло време, ще се запази и кога ще се промени така, че да видим сняг, виелици и студ. Колкото по-късно, толкова по-добре, защото в близките дни по-скоро ще е есен, отколкото зима, а това е добре и за отоплението, и за транспорта в страната.

Свлачище „погълна“ магистрала в Бразилия и взе жертви (видео и снимки)

Но не си правете илюзии, зимата ще дойде, дано обаче дойде в по-мек вариант, защото е възможно да видим и всички зимни екстри - студ, сняг, виелици, откъснати населени места, прекъсвания на тока, закъсали в снега автомобили... Но да не се плашим предварително, за момента това е само зимна вероятност.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм