Спад на цената на свинското месо у нас през есента. Това прогнозира земеделският министър Кирил Вътев след проведен Консултативен съвет за месото. По думите му високите цени на свинското се дължат основно на това, че в свинефермите животните се отглеждат с по-високи разходи. Според Вътев спекула с цените няма.
След Консултативните съвети за млякото, поземлените отношения, плодовете и зеленчуците, дойде ред и на месото. Целта на ресорното министерство е да повиши присъствието на повече български продукти на трапезата на българина.
След днешния съвет министър Кирил Вътев обърна внимание на цената на свинското месо, като уточни, че всяка година през летния сезон тя тръгва нагоре, като според статистиката от март до август се отчита ръст от 7,5 на сто.
Вътев обърна внимание и на променената ситуация, свързана с войната в Украйна, ковид кризата, ръста на цените на горивата, тока и фуражите.
По думите му най-страшната тенденция у нас е, че масово животновъди и земеделски стопани ликвидират фермите си и заминават за чужбина.
Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България уточни, че е нормално лятото да има увеличение на цената. Той отчете, че през миналата година заради войната в Украйна е имало рекордно високи цени на зърната и респективно на фуражните компоненти, което е довело до загуби и ликвидация на животни.
По думите му най-логичното е цените да започнат да намаляват и да наблюдаваме обратен ефект.
Цветан Илиев уточни, че по последни данни на Министерството на земеделието и храните около 60 на сто е вносът на свинско, а останалото е българско производство. При птичето месо разпределението е около 50 на 50.
Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud, Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts