Близо 200 души от земеделския сектор с над 10 тежки машини блокираха кръговото на Ахелой, затваряйки пътя за Варна. Освен зърнопроизводители, сред протестиращите има пчелари, лозари и животновъди. По думите на Мартин Пенчев, организатор на протеста по Южното Черноморие и производител на десертно грозде и вино, следващата среща ще бъде на „жълтите павета“ пред НС.

Земеделците към акад. Денков: Ние сме трактористи, не сме терористи  

„Министър-председателят ни нарече терористи. Акад. Денков, ние сме трактористи, а не терористи. Не може единственият начин за диалог с държавата да е под формата на протест. Това е безумие. Всякакъв вид нерегламентиран внос, нелоялна конкуренция заливат българските пазари във всички посоки. Този протест е на всеки български производител, който не е съгласен единствената форма за общуване в държавата да е протестът. Не можем да убием българското производство“, коментира Пенчев.

Земеделци протестираха в цялата страна

Според него, няма как всяка гражданска инициатива да се обвързва с политика.

Земеделците към акад. Денков: Ние сме трактористи, не сме терористи

„Изслушах внимателно всички изявления на премиера. За всички субсидирани производители – кой, колко бил взел. Никъде не чух, кой колко е дал. Какви са му разходите и каква държавна репресия е оказана върху него чрез държавен фонд „Земеделие“, НАП и всички останали институции... Реакцията на държавата, касае всички - лозари, пчелари, млечен бизнес, животновъди и т.н. Никой, никъде не спомена, кой какви разходи има. Само се говори за някакви приходи и субсидии, които ни се полагат по Закон. Извинявайте, ама в сравнение със Западна Европа ние имаме 2 пъти по-ниска субсидия от тях. Освен това Полша и Румъния, които са яростни защитници на Украйна, защо те не си отвориха пазарите за украинско зърно, а ние го направихме? Защото те милеят за собственото си производство. Това е част от брутния вътрешен продукт. Не може да го убиваш, да го мачкаш. Сега в случая конкретно касае всички браншове“, каза още Мартин Пенчев.

Повече чуйте от него в звуковия файл.

Новините от Бургас