Украинският президент Володимир Зеленски настоя пред ООН за "справедливо наказание" срещу Русия, осъди категорично нахлуването на руски войски в страната му и призова за създаването на специален трибунал, предаде БТА. 

Руски журналист „мобилизира“ Песков-младши. Той: Ще го уредим на друго равнище

"Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание" срещу Русия, заяви Зеленски във видеообръщение към Общото събрание на ООН. Тъй като не успя да отиде в Ню Йорк, Зеленски получи извънредно разрешение от държавите членки на ООН да  говори пред събранието във видеоизявление.

Над 100 човека бяха задържани при протести в Русия срещу мобилизацията

В своята реч, завършила с бурните овации на присъстващите в залата, Зеленски отправи яростна критика към Русия заради агресията й срещу Украйна.

"Няма да допуснем този обект да надделее над нас", заяви той и призова за създаване на специален трибунал, който да съди Русия "за престъпната й агресия" срещу държавата му.

Зеленски използва думата "наказание" в речта си поне 15 пъти, отбелязва АФП.

Политолог: Реална е опасността Путин да прибегне до оръжия за масово унищожение

Украинският президент призова също за създаване на фонд за компенсация на Украйна и заяви, че Русия трябва да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.

По-рано на форума американският президент Джо Байдън обвини Русия, че "най-безсрамно е нарушила" принципите на ООН. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм