Украинският президент Володимир Зеленски обяви нови санкции срещу руски граждани и юридически лица, като призова Върховната рада да приеме закон за опростяване на процедурата за национализация на руски активи, предаде БГНЕС.

Путин обяви четири области на Украйна за руски (видео)

"Днес Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна взе решение да наложи санкции срещу значими руски физически и юридически лица, които не са намерили смелост да се застъпят за човечеството и международното право, или тези, които по някакъв начин са замесени в агресивни стъпки срещу Украйна и общността на демократичните нации. На следващото заседание на Върховната рада на Украйна ще бъде разгледан проектозакон за национализация на всички руски активи, който трябва значително да опрости тази процедура. Моля, подкрепете този проект без дебати", заяви президентът във видеопослание, публикувано в канала му в Telegram.

Зеленски към народите на Кавказ: Борете се, за да избегнете смъртта

През март Зеленски подписа закона "За основните принципи на принудителното отнемане на имуществени права на Руската федерация и нейните жители в Украйна". На 1 април Радата го измени, за да включи в списъка на лицата, чието имущество се национализира в Украйна, не само руските граждани, но и всички, които живеят или извършват основната си дейност там. В началото на август Зеленски съобщи, че в страната са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара.

На 28 май Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви запор на активите на "Роснефт". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм