Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага нова наредба за здравословното хранене на учениците. Проектът на наредбата е публикуван на сайта на ведомството за едномесечно обществено обсъждане.

В документа се предлага включване в менюто на учениците на пълнозърнести макарони, юфка, спагети и др., а предлаганите хлебни, тестени и картофени изделия да бъдат с ниско съдържание на мазнини, сол и/или захар.

Осигуряването на зеленчуци и плодове при целодневното хранене да се извършва чрез ежедневно включване в менюто на най-малко общо 400 грама зеленчуци и плодове. Предлаганите пресни зеленчуци и плодове да бъдат според сезона, а консервираните - да не съдържат синтетични консерванти, подсладители и оцветители, се посочва още в проекта на наредбата. 

Приемът на мляко и млечни продукти при целодневното хранене да се осигурява чрез ежедневно включване в менюто на най-малко 400 грама кисело или прясно мляко и най- малко 35 грама сирене и/или кашкавал. Айрянът да се предлага без добавена сол или захар, се предвижда още в проекта на наредба. Не се допуска предлагане на прясно, кисело мляко и млечни продукти, съдържащи изкуствени подсладители, оцветители, консерванти, ароматизанти и имитиращи продукти.

Предлаганото месо да не е претърпяло друга обработка, освен охлаждане и по изключение -замразяване, като телешкото и свинското месо да са без видими тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа, мляното месо да не е тлъсто, се допълва в проекта. Не се допуска предлагане на промишлено произведени месни заготовки -кайма, кебапчета, кюфтета, карначета, наденици. В менюто се включва риба като основно ястие най-малко един път седмично при обедно хранене. 

В училищните бюфетите и в автоматите за закуски и напитки да не се предлагат пържени картофени и пържени зърнени изделия; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар; сухи супи и бульони, се допълва в проекта на наредбата.

Здравното министерство предлага нови правила за здравословно хранене в училищата