Изминаха вече 19 дни от март, а средноденонощните температури остават високи, доста по-високи от климатичната норма, което вероятно ще нареди месеца между един от най-топлите мартенски месеци въобще, откакто се водят наблюдения в страната. 

Астрономическата пролет настъпва на 20 март, но това не означава, че веднага ще се гмурнем в типично пролетно време. Напротив, вероятно ще видим още малко студ и дори на места сняг, в началото на следващата седмица.

Днес ще е мрачно и сравнително хладно, заради преминаването на студен атмосферен фронт, а в сряда и четвъртък не се очакват валежи, температурите ще се повишат с няколко градуса.

В края на работната седмица, в петък, за момента  има  разминаване в прогнозите на синоптичните модели.

Единствено американския модел GFS дава ново нахлуване на студен въздухо от северозапад, захлаждане и валежи по студения атмосферен фронт. Европейският модел и останалите регионални модели не са така категорични по този въпрос, затова остава въпростилената, ще вали ли в петък и колко ще се понижат температурите. 

В събота и неделя времето ще е сравнително добро, а температурите ще се повишат, така че в почивните дни очакваме сравнително добро време за отдих сред природата.

В началото на следващата седмица обаче ще настъпи съществена промяна, заради средиземноморски циклон, който се очаква да донесе над страната в понеделник, съществено понижение на температурите и съществени валежи. Почти над цялата страна ще вали, включително и от сняг в по-ниски райони, дори по високите западни полета и в Предбалкана.

За момента това влошаване на времето се очаква да е сриозно, в планините ще се образува нова снежна покривка, особено в южните планински райони. Да видим дали тази прогноза ще се реализира.

Динамично време ще видим през следващата седмица, с валежи, първоначално застудяване, а след това и сериозно затопляне.

Около 28 март, прогнозират синоптичните модели, от югозапад над Балканите ще започне да се пренася топъл въздух, което ще повиши температурите в страната до почти летни стойности.

Очаква се да видими температури над 20 - 24 градуса, и това ще е първото съществено затопляне за тази пролет. 

И тази прогноза трябва да приемем с винмание, защото само преди седмица синоптичните модели даваха точно обратното - застудяване в края на месеца.

Прогнозирането на времето е сложен процес и все още не можем да прогнозираме точно развитието на синоптичните процеси, особено в по-дългосрочен план.

Глобалната приземна температура слабо се повиши до 14,51 градуса, показва специализираният сайт temperatyre.global

Разбира се, Испания и Португалия няма  да се превърнат в пустини, нито климатът в България ще се промени съществено в следващите десетилетие, както твърдят специалисти по медиите в последните дни.

Бавното затопляне, което се наблюдава в последните десетилетия е благоприятно за хората, дава възможност да се произвежда повече храна, дава възможност да се потребява по-малко енергия, а горещите вълни, които се наблюдават с малко по-висока честота могат да се неутрализират с постиженията на техниката - климатизацията.

Освен това няма никаква гаранция, че слабото затопляне, което се наблюдава в момента няма да приключи и да наблюдаваме спад на температурите. Тук е мястото да отбележим, че не бива да си представяме климатичните промени като един безкраен възход на температурите. Това противоречи на науката и на наблюденията в реалния свят.