Доклад на нидерландска компания посочи, че разходите за строителство в София са по-високи, отколкото в Мадрид и Барселона.

Голяма е вероятността, ако живеете в големите градове на страната да сте си задавали този въпрос. Днес цените на имотите в София, Пловдив, Варна и Бургас са на най-високите нива в историята, а в столицата често ставаме свидетели и на сделки, надхвърлящи 5 – 6 000 евро/кв. м.Защо имотите у нас са толкова скъпи?

Каква е причината за скъпите имоти в страната, на фона на поевтиняването им в редица държави от ЕС и дори в САЩ? Ето поне седем причини за настоящите цени на имотите:

Пандемията

Само в разстояние на няколко седмици пазарът “замръзна” – правеха се малко огледи и строителството на нови сгради спря. През третото и четвъртото тримесечие на 2020 г. на пазара се появиха купувачи, които търсеха, или по-голям имот в града, къща извън града, или имот на село. Не бяха малко и нашите сънародници, завърнали се от чужбина, които също се огледаха за ново жилище. Именно това предизвика по-силно търсене, което бързо покачи цените в следващите месеци.

Инфлацията

В дълги периоди от време инфлацията в страната беше над 10%, като по този показател се нареждахме на водещите позиции в ЕС. Това доведе до допълнително повишение на цените, както на строителните материали, така и на възнагражденията в сектора. Всичко това беше пренесено в крайната цена на жилищата.

Строителните разходи

Скорошен доклад на нидерландска компания посочи, че разходите за строителство в София днес са по-високи, отколкото в Мадрид и Барселона. Експертите на Arcadis са сравнили разходите за строителство на всички 20 вида сгради, като в тях са включени както цената на парцела, така и разходите за разрушаване и последващо строителство.

Защо имотите у нас са толкова скъпи?

Търсене/предлагане

Икономиката се движи от търсене и предлагане. Когато има по-голямо търсене на дадена стока/услуга, нейната цена няма как да се понижи. Да, населението на страната бавно намалява, но хората днес търсят имот по различни причини – с инвестиционна цел, при преместване в голям град, при продажба на старо панелно жилище, при желание за преместване в по-голям имот и др.

Кредитирането

Имотният пазар се влияе в голяма степен и от банковото кредитиране. Справка на Darik.bg показва, че в последните 12 месеца в страната са изтеглени ипотечни кредити за над 8 млрд. лв. Това се случва на фона на близките до историческите най-ниските нива на лихвите по жилищните кредити в страната, които днес са доста по-атрактивни, отколкото в САЩ и средните за ЕС. Липсата на парцели Един от основните проблеми пред строителните предприемачи днес, е липсата на качествени парцели, които са с уредени документи и на тях бързо може да се започне строителство. В част от столичните квартали вече се търси обезщетение от около 35-40%, което допълнително повишава цената на бъдещите имоти.

Еврозоната

Страната ни е пред присъединяване към еврозоната, което допълнително налива масло в огъня. Редица имотни анализатори продължават да твърдят, че имотите в страната са най-евтини сред останалите членки на ЕС, но неведнъж в медиите се появяваха сравнения с отлични жилища в други европейски градове, предлагани за по-ниски цени. Или както се казва – истината е някъде по средата.

Защо имотите у нас са толкова скъпи?

Заключение

Имотите в страната са толкова скъпи, защото все още се намират хора, които да платят исканите за тях цени. Предвижданото от редица брокери охлаждане по всяка вероятност ще се случи, но едно е ясно – растящите доходи в страната правят жилищата днес по-достъпни, отколкото преди 10 г.

Въпреки, че днес около 50% от всички сделки с имоти са кешови, би трябвало внимателно да следим средните лихви по ипотечните кредити. Защото, както знаем – при скъпи заеми имаме насреща евтини имоти и обратното – при евтини кредити – скъпи имоти.

Снимки: Getty images