Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в сряда да създаде международен специален съд, който да разследва предполагаеми военни престъпления във войната на Русия срещу Украйна. 

Шарл Мишел: На Украйна трябва да бъдат доставени танкове

„Зверствата, съобщени от Буча, Ирпин и други украински градове, подчертават важността на координираните международни действия“, заяви парламентът в четвъртък, след като евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство в подкрепа на резолюцията. Решението не е правно обвързващо.

Хага вече разследва 

Специален съд би допълнил усилията за разследване на Международния наказателен съд, където в момента не му е позволено да действа, се казва в съобщението.

Песков: Далекобойните оръжия за Украйна ще отбележат нов етап в конфликта

Евродепутатите искат такъв съд да разследва не само руския президент Владимир Путин и политическото и военното ръководство на Русия, но и политическото и военното ръководство в Беларус.

Главният прокурор на Международния наказателен съд със седалище в Хага вече разследва ситуацията в Украйна. Русия обаче оттегли подкрепата си за съда през 2016 г. Така че, ако има присъди в Хага, съдът няма власт да принуди държавата да изпълни присъда. Поради това се смята, че е трудно да се определят ефективни последствия.

„Ню Йорк таймс“: Новата западна военна помощ е за украинска атака срещу Крим

Преговори по украинското законодателство?

За да може все още да раздава правосъдие за местните хора, Бербок предложи такъв съответен специален съд в понеделник. По тяхно мнение руските военни престъпления трябва да бъдат съдени според украинското законодателство. Според завършилия международно право обаче тя трябва да бъде базирана в чужбина и да бъде подсилена с международни елементи, за да получи широка легитимност.

С 23 % са намалели доставките на газ от Украйна за Европа

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането на резолюцията в Европейския парламент. „Призовавам всички наши партньори да подкрепят такъв трибунал“, написа той в Tуитър. „Русия трябва да носи отговорност за своята агресивна война“, допълва още той.

Според досегашните разследвания на украинските власти руските въоръжени сили са извършили военни престъпления в няколко области. Например след изтеглянето на руските части от киевското предградие Буча там бяха открити телата на над 400 души. Повечето от тях бяха загинали от насилствена смърт. Разследванията продължават.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм