Парламентарната социална комисия ще заседава извънредно днес. Комисията ще разгледа една точка - проект на решение, с което да се задължат представителите на правителството в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт да подкрепят вдигане на пенсиите с 11 %.

Във вторник и паралментът ще се събере също извънредно по време на предизборната кампания, за да обсъди възникналия казус с колко процента ще бъде увеличението на пенсиите. На заседанието ще бъде изслушан и служебният премиер Димитър Главчев. Има искане и от ”БСП за България” да бъдат изслушани и министърът на енергетиката, както и на председателят на КЕВР.

В началото на миналата седмица от “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради казуса с пенсиите. Бившият финансов министър Асен Василев обясни, че е изтекъл проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска.