От днес започва 40-дневният Коледен (Рождественски пост), който продължава до 24 декември - Бъдни вечер, включително. Този пост е в чест на раждането на Спасителя и чрез стриктното му спазване освен, че подобрява здравето и дава по-добро самочувствие, чрез покаяние и молитва подготвя християните с чисто сърце да посрещнат Рождество Христово.

Това са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост - сряда и петък.

Хората постят по различни причини. Едни искат да спазят християнския смисъл на постите, а за други пък те са причина да пречистят организма си от натрупаните токсини.  Но какъвто и да е мотива, усилието за физическо и духовно пречистване е истинско изпитание на духа, което ако бъде преминато, носи блаженство и хармония със себе си.

По време на дните със строги Коледни пости е позволено да се яде само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

Коледните пости са време за почивка на храносмилателната система и изчистване на организма от отровите, затова е важно с каква храна си набавяме полезните вещества, витамини и минерали в организма.

Изключвайки месото и млечните продукти за тези 40 дни, трябва да набавим белтъчини за организма с друга храна. Това са ястия като боб, леща, ориз (особено кафяв), булгур, нахут, всякакъв вид кълнове, соеви продукти - тофу, мляко, соева кайма и шницели, растителен кашкавал и сирене, сушени плодове, кълнове и пълнозърнести продукти.  Към храненията може да се добавят също ядки и семена  - фъстъци, орехи, лешници, бадеми, сусам, тиквено и слънчогледово семе и други.

По време на Коледните пости е сезонът на картофите, кестените, зелето, цвеклото, карфиола, броколито, морковите, спанака, праза, тиквата. Ябълките и цитрусовите плодове също присъстват на трапезата, както и пчелните продукти.

Плодовете и зеленчуците дават на организма ценни витамини и минерали, затова не бива да бъдат пренебрегвани като храна. Важно е те да бъдат сезонни, може да се приготвят и замразени - грах, бамя, брюкселско зеле, царевица, боб.

Както вече стана ясно, в дните със строг пост се препоръчва да се яде риба. С най-високо съдържание на белтъчни са риба тон, херинга, лефер, паламуд, скумрия, сардина, хек, сафрид, бяла риба, пъстърва. В останалите дни на поста, за разнообразие, може да се ядат октоподи, калмари, рапани и миди.

Важно е да се знае, че от постите са освободени малки деца, бременни, болни и стари хора. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

Освен пречистване на тялото чрез пост, а душата чрез молитва, не бива да се забравя, че укрепването на организма също е част от процеса да се почувстваме по-здрави, енергични и духовно извисени. А това означава да осигуряваме достатъчно движение на мускулите и ставите, да дишаме правилно, но най-вече – да мислим позитивно.