НАТО започна редовните си учения за ядрено възпиране в Западна Европа. Тази година те се наричат "Steadfast Noon". Алиансът подчерта, че "рутинната, повтаряща се тренировъчна дейност" е била планирана преди Русия да нахлуе в Украйна и не е свързана с настоящата ситуация. Учението ще продължи до 30 октомври, предаде БГНЕС.

НАТО увеличава запасите от оръжия и силите в източната част на блока

В учението "Steadfast Noon" участват 14 държави и до 60 самолета от различни типове, включително изтребители от четвърто и пето поколение, както и самолети за наблюдение и самолети-танкери. Както и в предишни години, в учението ще участват американски стратегически бомбардировачи B-52; тази година те ще летят от военновъздушната база Минот в Северна Дакота.

Великобритания ще достави на Украйна ракети за противовъздушна отбрана

Тренировъчните полети ще се провеждат над Белгия, която е домакин на учението, както и над Северно море и Великобритания.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли всякакви призиви за прекратяване на учението, предаде АФП.

"Би било много погрешен сигнал, ако изведнъж отменим рутинно, отдавна планирано учение заради войната в Украйна", заяви Столтенберг миналата седмица.

"Трябва да разберем, че ясното, предвидимо поведение на НАТО, нашата военна сила, е най-добрият начин да предотвратим ескалация", допълни той. 

"Но ние оставаме бдителни", допълни Столтенберг.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм