“Темата за устойчивото развитие е в сърцето на всяка една икономика, която иска да се развива по-бързо от останалите”. С тези думи изпълнителният директор на Дарик радио Христо Христов откри форума ESG – Investing in our future. Второто издание на събитието на Darik Business Review, част от поредицата Darik Business Radar, се провежда днес в Planet Schwarz Tech Theater.

Голяма част от инвестициите в startup света, с изключение на изкуствения интелект, се случват точно в сегмента ESG, коментира Христов. По думите му startup-ът винаги е много добър индикатор за по-развитите корпорации и за това накъде всъщност вървят иновациите. 

“Много често можем да се поучим от опита и от това къде отиват парите. Желаем на всички компании, които са по-големи и по-развити и те да търсят иновация в устойчивото развитие”, допълни още изпълнителният директор на Дарик.

“Все повече при изборите, които правим и като потребители, и като бизнес, поставяме ESG акцент”, каза по време на събитието заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков.

“Всяко едно решение, което води до неустойчивост и е в противоречие с това, което е добре за нашето общество, не може да остане незабелязано. В тази връзка нашето министерство успя да осигури доста добра ликвидност за подпомагане инициативите и инвестициите, свързани с ESG. За следващите 4-5 години са осигурени близо 4 млрд. лв, които ще бъдат предоставени от институции като Българската банка за развитие (ББР)”, каза Гиков.

Зам.-министърът на иновациите посочи още, че всеки момент за обществено обсъждане ще бъде представен Законът за насърчаване на електрическата мобилност. По думите му до края на 2026 г. по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в страната ни трябва да има над 30 000 електромобила и 10 000 зарядни точки. По време на общественото обсъждане ще бъдат предоставени мерките, които се предвиждат, за да се достигнат тези показатели, посочи още Гиков. 

“Миналият месец България се присъедини към директивата за т.нар. “дължима грижа”. Голяма част от тежестта, която така или иначе идва не само от този тип регулация, а и от регулациите, свързани със Зелената сделка, ще бъдат, за съжаление, ориентирани към малките и средни компании и по тази причина нашите усилия и нашите инструменти адресират нуждите на по-слабите участници в българската икономика.

За да могат тези компании да имплементират устойчиви и зелени инвестиции, тъй като особено в по-първоначалния етап на развитието на една компания, тези разходи обикновено са доста сериозни и компаниите или отлагат, или се въздържат. Нашата цел е ние да ускорим тези инвестиционни намерения”, заяви заместник-министърът на иновациите и растежа . 

“Тази година решихме не просто да продължим събитието, а да включим още повече теми и интересни лектори от най-различни сектори на икономиката и индустрията, защото се оказва, че има още много какво да се каже по темата с ESG. Това не са просто някакви регулации, които механично да се изпълняват, спуснати отнякъде. Целта им e бизнесът да намери стойност към устойчивото развитие и да стане по-силен. Дали самите регулации не надскочиха тази идея, това е друг въпрос, който ще се дискутира на събитието”, коментира при откриването на форума журналистът от Darik Business Review и водещ на събитието Иван Нончев. 

Зеленият форум на Darik Business Review под надслов ESG - Investing in our future се провежда за втора поредна година, събирайки на дискусионната маса представители на бизнеса, властта и одитиращите организации. Къде се намира България по своя път към изграждането на устойчива икономика и какви са приоритетите и предизвикателствата пред българския бизнес; накъде се насочват зелените инвестиции; готови ли са компаниите за отчитане на емисиите от обхват 3 - са част от темите на форума. 

Подробна информация за темите и дискусиите в ESG - Investing in our future, четете на сайта dbr.bg.