Основно училище „Христо Ботев“, село Лясково, община Девин тази учебна година няма да отвори врати. Причината е в липсата на ученици, информира кметът на родопската община Здравко Иванов.

Проведохме няколко срещи с родителите на местно ниво. Същевременно направихме и анализ за броя на децата в населеното място, които се очакват да през следващите години да достигнат училищна възраст и установихме, че няма деца, които да се обучават в училището. На този етап там само двама ученика, които тази година са записали да учат в СУ „Христо Ботев“ в Девин и самото училище остава без ученици. Това е причината поради която го закриваме“, коментира още Иванов.

Заповедта на министъра на образованието за закриване на училището вече е факт, а днес, общинските съветници в Девин гласуват и за формалното изваждане на учебното заведение от списъка на защитените училища в Република България.

Основно училище „Христо Ботев“ – с. Лясково е отворило врати в далечната 1924 година, но не можа да дочака своя 100 – годишен юбилей. През изминалата учебна година там са се обучавали едва 5 деца, но 3 от тях са завършили основното си образование, а другите 2 – ма ученика са предпочели средното училище в общинския център.

Според началника на Регионално управление на образованието в Смолян, Никола Запрянов, това е единственото училище, което се закрива преди началото на настоящата учебна година в областта.

През есента предстои да стане ясно и броят на защитените и средищни учебни заведения в областта.