“В тази тежка ситуация пред нас има два пътя. Единият път е много удобен – да бъдем странични наблюдатели на всичко, което се случва. Удобна роля на опозиция, от която нищо не зависи. Другият път е да се опитаме да участваме в тези процеси, като сме реалисти и сме наясно с резултатите от тези избори.” 

Това заяви изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство.

Той посочи, че няма да участват с ГЕРБ под никаква форма в управлението. 

"Ние сме длъжни да предложим по-различен подход. Продължаваме да смятаме, че в момента  изборите не са по-добро решение. Трябва да работим за формиране на разумна пробългарска изпълнителна власт”, каза Зафиров.

Той изтъкна, че имат зрелостта да се опитат да бъдат “проводник на диалог” и балансьор в тази сложна ситуация.

„Искам да декларирам, че от нас може да се очаква разумна, реалистична и национална отговорна позиция и действия. Считаме, че потенциалът за излъчване на експертно, отговорно, пробългарско правителство не е изчерпан. Трябва да се загърби партийният егоцентризъм”, каза още Зафиров. 

Зафиров уточни, че идват на тази среща със самочувствието на политическата сила, която е излъчила и подкрепила печелившата президентска кандидатура.

Това е факт, който не търпи интерпретации, каза той.

Борислав Гуцанов допълни, че вариантите с първия и втория мандат са изчерпани. 

“Що се отнася до експертен кабинет на националното съгласие, ние сме готови да се работи по един такъв мъдър модел за излизане от тази ситуация, в която се намираме”, отбеляза той. 

След разговора с президента Радев временно поелия лидерството в БСП повтори, че ако се стигне до третия мандат, са готови да участват активно в диалога с всички политически сили, защото това е разумният подход.

На “Дондуков” 2 от социалистите за консултации дойодха също Иван Иванов, Кристиан Вигенин и Драгомир Стойнев.