ГЕРБ и ДПС трябва да ги разглеждаме като “сиамски близнаци” - коалиция, в която ДПС стават все по-важни, а ГЕРБ се държат като младши партньор. Това каза лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов. Четвъртата политическа сила се включи в консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство. На „Дондуков” 2 лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че партията му е готова да разговаря с всички без ГЕРБ и ДПС с третия мандат за широк кабинет с консенсусен министър-председател начело.

“Борисов не е радостен, защото осъзнава голямата зависимост на ГЕРБ. Възможно е да има правителство в този парламент. 125 мандата са различни от тези на ДПС и ГЕРБ. Ако искаме да покажем, че може да има държава, която да не се управлява с Борисов и Пеевски, сега е моментът”, допълни Костадинов. 

Той повдигна темата за избора на нов патриарх, заради което преди време от партията настояха президентът да свика спешен Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС).  Според “Възраждане” църквата е под заплаха заради възможна "пълзяща украинизация". 

“Нека предпазим православието от политическата демагогия” отвърна Радев по темата. Според президента към момента не се наблюдава непосредствена заплаха за БПЦ, която да налага свикването на КСНС. 

След консултациите на “Дондуков” 2 Костадинов изтъкна, че са водили разговори със знакови хора от “Продължаваме промяната - Демократична България”  (ПП-ДБ) и смятат да продължат да ги водят.

“Разговаряме с тези политически партии, които по време на кампанията поне на думи говориха как няма да правят кабинет с ГЕРБ и ДПС, а това са  ПП-ДБ, БСП, “Величие”, “Има такъв народ”.  В тази ситуация, ако тези политически сили се съберат заедно и може да има правителство, което изключва ГЕРБ и ДПС, ако не се съберат - няма. Но в този случай вината ще на тези, които са излъгали своите избиратели. Ако ги няма ГЕРБ и ДПС вътре в уравнението, сядаме да говорим", добави Костадинов.

Очаквайте подробности