Мексиански лидер на духовна организация, притежаваща милиони долари в Западна Канада е обвинен за четири случая на сексуално посегателство. 63-годишният Джон де Рюитър ръководи Колежа по интегрирана философия в Едмънтън от десетилетия, избягвайки обвиненията, че ръководи секта.

Уволниха полицайка, имала връзка с шестима колеги (снимки)

Представител на Де Рюитър заявиха пред Би Би Си, че той ще се бори срещу обвиненията в съда.

"Той ще се върне на работа в колежа тази седмица", се казва на уебсайта на групата, цитирано от БГНЕС.

Полицията в Едмънтън, Алберта, съобщи, че е арестувала де Рюитър, когото описва като "самозван духовен водач" - и му е повдигнала обвинение за сексуално посегателство над четири жени при различни инциденти в периода 2012-2020 г.

Според съобщенията на полицията де Рюитър е казал на някои жени, членуващи в неговата група, че "е насочен от дух да извършва сексуални действия с тях и че това ще им предостави възможност да постигнат състояние на духовно просветление".

Румънската полиция конфискува луксозни коли от имота на Андрю Тейт (видео и снимки)

Полицията смята, че може да има още жертви, и ги моли да съобщят за това.

Заба Уокър, говорителка на де Рюитър, заяви в имейл до Би Би Си, че той ще бъде представляван от адвокат "и възнамерява енергично да оспори обвиненията в съда".

Де Руйтер, чието собствено име е Йоханес, е израснал в селските райони на Алберта и е работил като обущар и младши пастор, преди да развие собственото си учение.

„Жените са си виновни“: Инфлуенсърът Андрю Тейт, задържан за трафик на хора и изнасилвания

Той се самоописва като "живо въплъщение на истината" и призовава хилядите си предани последователи да разберат смисъла на живота чрез "разтърсваща честност". Точният брой на последователите му - някои от които са се преместили от чужбина, за да се присъединят към общността му - не е ясен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм