От днес, 1 август, влиза в сила заповедта на РЗИ-Варна за задължително носене на предпазна маска в закрити обществени места. Това се отнася за болници, аптеки, оптики, дрогерии, търговски обекти, кина, театри, градския транспорт, гари, автогари, летища, административни институции и други.

Костадинов във Варна: Не слагайте маски, тези мерки са противоконституционни

Изключение за носене на маска се допуска за персонал и клиенти в ресторанти, заведения за бързо обслужване и питейни заведения. Ограничението не важи и за спортуващите на закрито, както и за участниците в семинари и конференции по време на изказване. Без маска могат да се движат и деца до 6-годишна възраст.

Проф. Чорбанов: Безсмислено е връщането на маските!

При масови мероприятия организаторите са длъжни да осигурят спазването на дистанция от 1.5 м. между отделните лица. Това означава, че концерти и други прояви ще се провеждат с разреден брой места.

Противоепидемични мерки и в Шумен

Свижданията в здравните заведения са ограничени. При престой на пациент над 5 дни се разрешават по преценка на лекуващия лекар.

Допълнителните по-строги мерки срещу разпространението на Ковид-19 ще са в сила до края на август.

59 са новите случаи на коронавирус във Варненско  за последното денонощие. Повече са само в столицата София – 139.

479 са  новодиагностицираните в цялата страна при направени 2 610 теста, сочат данните в Единния информационен портал.

Област Варна е в червената зона по разпространение на Ковид с коефициент на заболеваемост 445 на 100 хиляди население. По-висока е заболеваемостта само в столицата София с 467.

Новините от Варна