„Тази година имаме заделени близо половин милиард за малкия и среден бизнес у нас, а специално за Плевен има проявен инвеститорски интерес от голяма автомобилна или „аутомотив“ компания, която ще открие поне 700 работни места. Работим за това, регионът да се превърне в един от центровете на аутомотив индустрията в България“.

Това обяви пред журналисти, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в Плевен, където откри бизнес форум “Иновации и перспективи“ с представители на над 50 компании от града и региона.

„За нас най-важен е българският икономически интерес, за да могат българските граждани да преживеят кризата с минимално намаляване на техния жизнен стандарт, а икономиката да продължи да е конкурентоспособна.

До седмица ще обявим окончателният вариант на антиинфлационния пакет в размер на до 2 млрд. лв., в който ще има мерки за подпомагане  на най-засегнатите слоеве от обществото и на бизнеса”, изтъкна той. По думите му в пакета има, както социални мерки за пенсионери и за подпомагане на семействата с деца, така и мерки за компаниите от бизнеса по отношение на акцизи и ДДС.

“Ще продължим да работим за увеличаване на икономическия растеж, а оттам и на  заплатите. Дотук успяхме да вдигнем доходите на учители, лекари, индексирахме пенсиите”, подчерта министърът. Той допълни, че  България е сред лидерите в ЕС по ръст на индустриалното производство през март. “Износът също е рекорден. Работата на държавата е да подпомага там където са най-слабите и уязвими български  граждани”, каза той.

Относно обявените протести на превозвачите за следващата седмица Лорер подчерта, че диалогът трябва да продължи до постигане на съгласие. „Редно е да намалим тона на напрежение и да започнем да дискутираме дългосрочни мерки, които касаят най-вече това какво и как държавата може да си позволи да финансира. Ние искаме да подпомогнем българският бизнес, но трябва да внимаваме и за бюджета”, подчерта министърът на иновациите и растежа .

По думите му разходите за държавата също трябва да бъдат приемливи, а дали тези мерки ще се финансират от енергийните дружества и техните печалби е въпрос, който предстои да бъде доуточнен. Лорер бе категоричен, че опитите на правителството са насочени към това да се потуши кризата, създадена от факта, че Путин спря газа за България едностранно.

По време на форума той посочи, че близо половин милиард безвъзмездни средства са осигурени дотук по оперативните програми от министерството, за да се подкрепят малките и средни предприятия в страната. “В момента е активна и българският бизнес може да кандидатства по грантова процедура в размер на 140 млн. лв. за енергийна ефективност, заяви Лорер и допълни , че през лятото ще стартира и първата процедура със средства по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в предприятията за още 260 млн. лв.

Пред местния бизнес бяха представени мерките, изпълнявани от Министерството на иновациите и растежа за подкрепа и насърчаване на иновациите и инвестициите, както и финансовите инструменти в подкрепа на предприемачеството и бизнеса през Фонда на фондовете и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност.

Още новини от Плевен

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм