Да бъде премахнат паметникът на Петър Абаджиев от сегашното му място в центъра на Пазарджик и да бъде преместен в района на моста Атлантик в покрайнините, където да се обособи място за паметници от периода на комунистическия режим - това поиска отново общинският съветник Димитър Петков. Той се аргументира, че е срамно и цинично в центъра на града да има паметник на атентатор. Предложението предстои да бъде разгледано от градския съвет на предстоящата априлска сесия.

Паметникът е издигнат през 1974 година в градинка срещу старата автогара. Има данни, че той е на един от организаторите на атентата в църквата „Света Неделя“ в София, извършен на 16 април 1925 година, при който загиват 134 души, над 500 са ранени, част от тях също умират от раните си. Смята се, че жертвите са над 160.  Храмът е разрушен. Целта на финансирания от комунистическата ратния на Съветския съюз атентат е да бъде убит военният и политическият елит на България, сочи в мотивите си Петков.

Той допълва още, че един от организаторите и изпълнителите на атентата е Петър Абаджиев - роден в Тетевен, ръководител на военната организация на БКП в София. След кървавите събития бяга в Съветския съюз. Разкрит е и е осъден от Българската държава. След 9 септември 1944 г. се завръща в родината си. Умира при автомобилна катастрофа.

Има обаче и твърдения, че спорният паметник е на Петър Стратиев, роден в Ени чифлик, Турция, ръководител на военната организация на БКП за Пазарджишко, убит през 1944 г. по време на акция. Няма архивни документи за неговия принос за развитието на Пазарджишкия край и България.

Н лицевата страна на паметника има надпис „Петър Абаджиев 1908-1944“, като претекстът е, че Абаджиев е прякор на Стратиев.

Според Петков е съвсем ясно желанието на тогавашната партийна градска управа и комунистическата пропаганда да бъде манипулирано общественото съзнание и реално в Пазарджик да има паметник, възхваляващ името на атентатор, отнел десетки човешки животи.

Предложението ще се разглежда за трети път в Общинския съвет. Предишните две бяха отхвърлени, като втория път тогавашният кмет на града подчерта от трибуната, че докато той ръководи общината, няма да позволи да се посяга на паметници, независимо какви са.

“Вече е време да гледаме напред и да не поставяме нови разделителни линии между хората. Време е някои грешки да се простят, други да се забравят, за да можем да продължим“ - заяви тогава Попов.