
Курабийките с парченца шоколад се превърнаха в първата храна, която бе изпечена в Космоса в единствен по рода си експеримент.
Астронавти изпекоха курабийките в специална фурна с нулева гравитация в Международната космическа станция миналия месец.
Запечатани в отделни торбички за печене, три от бисквитките се върнаха на Земята с космическия кораб „SpaceX Dragon” на 07.01.2020 г.
Целта на експеримента, проведен от астронавтите Лука Пармитано и Кристина Кох е да се проучат вариантите за готвене при пътувания на дълги разстояния. Резултатите бяха разкрити тази седмица.
Космическа мисия дава нов поглед върху климатичните промени
Въпросът е какъв вкус имат? Отговорът: все още никой не знае.
Говорител на компанията, доставила тестото, заяви пред Би Би Си, че бисквитките „скоро ще преминат допълнителни тестове от специалисти в областта на хранителните продукти, за да се определят крайните резултати от експеримента“.
Тези тестове ще покажат дали сладките изделия са годни за ядене.
За целите на експеримента са изпечени пет бисквитки в рамките на няколко дни, за да се определи идеалната температура и време за печене. На Земята са необходими около 20 минути, за да се изпекат курабии при температура около 150°С. Астронавтите откриха, че в Космоса това отнема много повече време.
NASA с голяма стъпка към мисиите до МАРС
Първата бисквитка - печена за 25 минути – била сурова, а втората - печена 75 минути – разнесла аромата си навсякъде из Международната космическа станция.
Опитите при печенето на четвъртата и петата бисквитка са считани за най-успешни - едната се пекла 120 минути и била оставена да се охлади за 25 минути, а другата се пекла 130 минути и изстивала 10 минути.
Компанията, предоставила тестото заяви, че планира да запази бисквитките на място, където посетителите да могат да ги разгледат и да научат повече за експеримента.
Резултатите ще помогнат на експертите в бъдещите им усилия да направят дългосрочните пътувания в Космоса по-приятни, заяви компанията.
За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук
Абонирайте се и за канала ни в YouTube