С 13 лева е поскъпнала потребителската кошница на българина спрямо миналата година. Това коментира в интервю за Дарик Радио председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. За сравнение, през септември миналага година ръстът на потребителската кошница с 27-те основни хранителни продукти е бил 7 лева. Владимир Иванов обясни, че основната причина за поскъпването е неравновесието на енергийния пазар. Най-осезателно е повишението на цените при млечните продукти – около 22% при кашкавала и близо 26 на сто при сиренето. Яйцата и пилешкото месо са поскъпнали с 15%, зелето, картофите и морковите с 30 на сто, а оранжерийните продукти – с 35%. Владимир Иванов прогнозира, че през пролетта българската краставица може да достигне до 7-8 лева за килограм, което е с около 3 лева по-скъпо от свинското месо. Той уточни, че заради скъпия ток масово оранжерийните производители не са заложили продукция.
Люба Алексиева по темата: