„Все повече млади хора казват, че искат да живеят и да се реализират у нас. Те се измерват с техните връстници от западните държави и нямат комплекси – те са граждани на света и обичат България по един изконен, много хубав начин“, заяви доц. Георги Бърдаров в рубриката на Дарик „Социалната държава“ в партньорство с Министерството на труда и социалната политика.

Той обясни, че в ежедневната си работа с млади хора следи промяната в отношението им и ако до преди 10-15 г. масовата нагласа е била, че у нас няма възможности за реализация, то сега е обратното.

„България има своите позитиви в демографски план, но рядко ги изтъкваме“, заяви доц. Бърдаров. Като положителен пример по отношение на демографията в страната той посочи община Бургас, където от 5 години се имплементира революционен за България модел в образованието, “Първокласно обучение” – адаптиран вариант на финландската образователна система, създава се градска среда, която е комфортна и привлекателна за населението и младите хора.

„Нормално е общини, които имат по-добри икономически условия, предлагат по-високо заплащане, да привличат повече хора, които са в активна възраст, които са квалифицирани и образовани. Единственият път за излизане от демографската криза е увеличаване на дела на младото активно и образовано население“, заяви Георги Бърдаров. Така той обясни и резултатите от изследването на Института за публична администрация, според които най-високите средни заплати в страната са в общините Челопеч, Козлодуй и Кнежа.

Една добре структурирана държава и образователна система осигурява реализация на хората в най-различни сфери“, така доц. Бърдаров аргументира необходимостта от по-добре застъпено дуално обучение в България по примера на редица немскоезични държави. Той обясни, че е важно децата още от средното си образование да се профилират в определени занаяти и индустрии.

„В България се създава разбирането, че такова работно място е непрестижно и непредставително за младите хора и те живеят с нагласата, че това е ниско социално ниво, което не е вярно“, каза доц. Бърдаров. Той подчерта необходимостта от тясно партньорство между държавата, училищата и бизнеса, за да се гарантира информираността и кариерната ориентация на учениците от ранна детска възраст.

Слушайте и гледайте целия разговор в прикачените файлове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм