"Социалната сфера към момента е непривлекателна за нови кадри, а обществото е изключително агресивно към социалните работници". Това каза в интервю за Дарик Кафе министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

"Понякога има некомпетентност, има неоправдани очаквания, но нека не забравяме, че това са хора, които в рамките на един ден могат да видят съсипано детство на поне две деца, могат да видят жестокото лице на насилието, могат да видят ужасната кондиция на отчаян родител или млад човек в тотална безпътица", коментира Шалапатова и призова хората да подходят с уважение към социалните работници.

По думите ѝ основният проблем, който настоящият екип в МТСП се стреми да разреши е свързан с липсата на подкрепа за хората, точно, когато имат нужда от нея. “Или няма такава социална услуга, или тя не е ефективна, или не е достъпна”. Шалапатова даде пример със семейство на дете със затруднение на развитието в ранна възраст. То не е диагностицирано, но не може да постигне резултатите в детската градина. “Всички наблюдават отклонения при това дете, а класическият проблем на родителите е, че няма кой реално да им съдейства с цялостна оценка на затрудненията на детето и ангажирането поне на двама специалисти, безплатно, които да започнат работа с него и родителите да са спокойни”

Оказва се, че има социална държава, има социална система, но тя не е ефективна, констатира Шалапатова и допълни, че сред основните ѝ приоритети са хората в системата - “да бъдат, компетентни, мотивирани, добре платени и в същото време да бъдат самокоректор как да направим соц система бърза ефективна и достъпна и всеки гражданин да знае, че отделът за закрила на детето и социалната служба са партньор на родителите, пенсионерите, младите хора”

Шалапатова коментира и предстоящата ротация в кабинета като заяви, че към момента няма обратна връзка, че предстои смяна на нейния пост. “На този етап аз се чувствам изключително мотивирана да продължа”.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм