След дългогодишна съдебна сага основателят на Wikileaks Джулиан Асандж е напуснал Обединеното кралство, след като е постигнал споразумение с американските власти, съобщи Би Би Си. Според договорката Асандж трябва се е съгласил да се признае за виновен в нарушаването на американското законодателство за шпионажа, в рамките на сделка с американското министерство на правосъдието, която да сложи край на престоя му в затвор във Великобритания и да гарантира завръщането му в родната Австралия.

52-годишният Асандж беше обвинен в заговор за получаване и разкриване на информация, свързана с националната сигурност и отбрана. От години САЩ твърдят, че файловете на Wikileaks, които разкриват информация за войните в Ирак и Афганистан, застрашават живота на хората. Асанж прекара последните пет години в британски затвор, откъдето се бореше за екстрадиция в САЩ. Според CBS, американският партньор на BBC, Асандж няма да прекара никакво време в американски арест и ще му бъде приспаднато времето, прекарано в затвора в Обединеното кралство.

Очаква се той да върне в Австралия, се посочва още в писмо на Министерството на правосъдието.

В социалната мрежа X Wikileaks съобщи, че Асандж е напуснал затвора Белмарш в понеделник след 1901 дни в малка килия. След това той е бил ”освободен на летище Станстед в следобедните часове, където се е качил на самолет и е отпътувал от Обединеното кралство”, за да се върне в Австралия, се допълва в изявлението.

Видеоклип, споделен онлайн от Wikileaks, показва как Асандж, облечен в дънки и синя риза, е закаран до Станстед, преди да се качи на самолета. Съпругата му Стела Асандж благодари в Туитър на поддръжниците му, “които се мобилизираха години наред, за да осъществят това”.

Очаква се споразумението, според което той ще се признае за виновен по едно обвинение, да бъде финализирано в съда на Северните Мариански острови в сряда, 26 юни. Отдалечените тихоокеански острови, които са американска общност, са много по-близо до Австралия, отколкото американските федерални съдилища на Хаваите или в континенталната част на САЩ. Агенция “Франс прес” цитира говорител на австралийското правителство, според когото делото се е “проточило твърде дълго”.

Асандж и адвокатите му отдавна твърдят, че делото срещу него е политически мотивирано. През април президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че обмисля молба от Австралия за прекратяване на наказателното преследване срещу Асанж.

Джулиан Асандж - активист или търсач на внимание?

За своите поддръжници Джулиан Асандж е смел борец за истината. За критиците му той е търсач на популярност, който е застрашил живота на хората, като е предоставил на обществеността огромно количество чувствителна информация. Асанж е роден в Таунсвил в австралийския щат Куинсланд през 1971 г. и става баща за първи път на 18 години. През 1995 г. той е обвинен в десетки хакерски дейности. В крайна сметка Асандж се признава за виновен - избягвайки присъда затвор само при условие, че няма да извърши повторно престъпление.

Занимава се и с академична дейност - съавтор е на бестселър за зараждащата се подривна страна на интернет, преди да започне да учи физика и математика.

Асанж създава Wikileaks през 2006 г. и четири години по-късно става известен по цял свят с разкриването на секретни американски документи.

Какво е Wikileaks?

Откакто стартира през 2006 г., Wikileaks се прочу с публикуването на хиляди секретни документи, обхващащи всичко - от филмовата индустрия до националната сигурност и войните.

През 2010 г. публикува видеозапис от американски военен хеликоптер, на който се вижда как се убиват цивилни граждани в Багдад, Ирак.

Публикува и стотици хиляди документи, изтекли от бившия анализатор на разузнаването на американската армия Челси Манинг, която беше арестувана, затворена и по-късно освободена.

Документите, свързани с войната в Афганистан, разкриха как американската армия е убила стотици цивилни граждани при нерегистрирани инциденти.

Допълнителни документи от войната в Ирак разкриха, че са били убити 66 000 цивилни - повече, отколкото се съобщаваше досега. Документите показват също, че иракските сили са измъчвали затворници.

Правителството на САЩ продължава да твърди, че изтичането на информация излага на риск живота на хората.