Украинският президент Володимир Зеленски е бил готов да подаде оставка през февруари, за да прекрати нахлуването на Русия, съобщава "Washington post". Това предаде БГНЕС. 

"Не се опитвам да се задържа на власт. Ако въпросът е само да се оттегля и това да спре кръвопролитията, тогава съм "за". Ще си тръгна веднага. Не заради това започнах да се занимавам с политика и ще напусна, когато кажете, ако това ще спре войната", цитира вестникът думите на Зеленски.

Зеленски заяви, че когато Русия е нахлула, Украйна се е родила отново

Вестникът отбелязва, че Зеленски е бил потърсен и от американски и европейски официални лица във връзка с необходимостта да се запази приемствеността на властта. В някои случаи му е предлагана помощ, за да напусне столицата. Длъжностните лица смятат, че като гарантира собствената си безопасност, той може да предотврати вакуум във властта.

Украйна отбелязва Деня на независимостта си и шест месеца от началото на руската инвазия

Зеленски също така подозирал, че някои от чуждестранните му събеседници просто искат конфликтът да приключи възможно най-бързо, а администрацията му на практика да се предаде на Русия.

"От всички, които ми се обадиха, нямаше никой, който да вярва, че ще издържим", каза Зеленски пред репортери. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok