Без предложение как Столична община да изиска от собственика на лифтовете към Витоша да възстанови дейността им приключи извънредната сесия на общинския съвет, която продължи около 3 часа. Според кмета на София Васил Терзиев трябва да се стигне до решение, при което общината отново да е част от управлението на тези съоръжения – транспортните и тези за различните активности и да има начин след време те да станат 100% собственост на общината.

Той предложи да се създаде временна комисия за ситуацията с лифтовете на Витоша и един човек от администрацията на Столична община да координира работата, за да се осигури синхрон с институциите.

„Когато искаш да решиш един проблем трябва да му бъде даден нужният фокус“, каза градоначалникът.

Според Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС работната група няма да е панацея за решаване на проблемите.

“Няма новина по този въпрос, тези номера са играни и преди, но винаги е успявала общината да си върне контрола върху процеса”, отбеляза той.

Диана Тонова от БСП попита дали Агенцията по следприватизационен контрол е предприела действия от спирането на лифта до сега. Тя посочи, че в договора е записано, че трябва да се запази съдебно регистрирания предмет на дейност.

„Съдебно регистрираният предмет на дейност е превоз на пътници  с изградените кабинкови и седалкови  лифтове. Тогава 2017 г. , когато спира Драгалевския лифт някой замисли ли се, че предметът на дейност не се запазва в цялост“, попита още Тонова.

Борис Бонев от ПП-ДБ- СС подчерта, че няма спомен тогава Бойко Борисов или Йорданка Фандъкова да се повдигали темата за начина, по който е приватизирана въжени линии.

Така след дълги дебати с предимно политическо говорене, общинските съветници прекратиха заседанието, без да стане ясно какво ще е бъдещето на съоръженията.