Столичният общински съвет (СОС) се събира на две извънредни заседания, които бяха свикани миналата седмица от председателя на СОС Цветомир Петров. Първото е от 10:00 ч., а второто от 12:00.

Причините – казусът със спрения Симеоновски лифт и реорганизацията в центъра на София. 

В понеделник  общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") (ПП-ДБ-СС) Борис Бонев заяви, че настояват и бившите кметове на столицата Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова да присъстват, защото по тяхно време е подписан приватизационният договор за Симеоновския лифт в София.

По-късно служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)  да провери казуса с оконталеното спиране на Симеоновския лифт. 

Общинските съветници ще обсъдят и промененото движение в центъра на столицата по по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и "Проф. Фритьоф Нансен", което доведе до недоволство. Миналата седмица Административният съд на София нареди незабавно да бъдат преустановени действията по въвеждане на нова организация на движението. Кметът на София Васил Терзиев заяви, че ще обжалва решенеито на съда.