Сръбският президент Александър Вучич заяви, че косовското ръководство планира да атакува северната част на населената със сърби страна.

В отговор на въпроси на журналисти в Белград Вучич заяви: "лъжа е, че Белград иска да нападне Косово. Прищина наистина иска да атакува северната част на Косово", предаде Анадолската агенция.

Курти: Трета световна война на Балканите? Много вероятно! Сърбите имат два месеца

Твърдейки, че Прищина използва ситуацията в Украйна, за да се бори срещу Сърбия, Вучич отбеляза, че администрацията в Прищина планира да атакува регионите, в които живеят сърби в северната част на страната.

Коментирайки изявлението на косовския премиер Албин Курти, че Белград води агресивна политика с обвинения, че може да провокира конфликт, Вучич каза, че "подобни лъжи се разпространяват в световните медии от дни".

В Сърбия започват преговори за съставяне на правителство

Според сръбския президент срещата с косовската делегация в Брюксел на 18 август няма да бъде успешна.

Вучич съобщи също, че запасите от природен газ в страната са достигнали най-високото си ниво в историята, като посочи, че в Сърбия се съхраняват 264 милиона кубични метра природен газ, а в Унгария - 201 милиона кубични метра.

Вучич и Курти ще разговарят на 18 август в Брюксел, потвърди говорител на ЕК

Подчертавайки, че резервите са запазени само за нуждите на Сърбия, Вучич заяви: "Сигурен съм, че сръбските граждани ще имат зима, която ще бъде с един градус по-малко студена, отколкото очакваме".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм