Преговорите за съставянето на правителството започнаха днес и ще продължат през следващите седем дни, така че е съвсем реалистично Сърбия да получи нова изпълнителна власт не по-късно от четвъртата седмица на август, пише сръбският сайт "Новости".

Курти и Вучич ще се срещнат с ЕС

Държавният глава Александър Вучич трябва да се срещне с лидерите на партиите, които той смята за част от управляващото мнозинство.

В момента около премиерското място се въртят двамата сериозни кандидати - настоящият премиер Ана Бърнабич и министърът на финансите Синиша Мали. Въпреки че не е изключено в последния момент да се появи и трето име. Ако не стане премиер, Мали със сигурност ще остане в правителството, а освен него сегашният вицепрезидент и ръководител на министерството на земеделието Бранислав Недимович има циментирана позиция. 

Младите сърби харесват най-малко българите, хърватите и албанците

Спекулира се също, че настоящият сръбски посланик в САЩ Марко Джурич може да бъде част от новия министерски набор и че той ще замени шефа на дипломацията Никола Селакович, който със сигурност ще остане един от най-близките сътрудници на президента Вучич, но все още не се знае в какво качество.

Тъй като вече е категорично продължаването на участието на СПС в правителството, възниква въпросът кои техни кадри ще седнат в министерските кресла. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм